Medema purvs

Medema purva taka Mārupē – dabas taka ar spoguļu elementiem

Kad liekas, ka visas Rīgai tuvākās purva takas jau izstaigātas, kāds iekārto jaunu maršrutu. Tā rezultātā mums ir iespējams iepazīt nedaudz mežonīgo “pašiņu” taku Medema purvā. Apbruņojies ar pārgājienu apaviem, odu pūšamo un dodamies tuvāk dabai atklāt, kas ir šīs purva takas odziņa.


Atrašanās vieta: Medama purvs


Izmaksas: Bezmaksas


Garums: ~6km


Kā nokļūt: Ar auto


Pirmais Medema takas posms nāk ar uzdevumu – atrast pareizo ceļu

Kā mēs apmaldījāmies trijās priedēs? Pavisam vienkārši – nesekojot norādēm.

Novietojam auto takas sākumā. Kaut arī Medema taka ir labiekārtota, stāvvieta te diemžēl nav ierīkota, tāpēc auto nākas atstāt ceļa malā, tur, kur nav aizlieguma zīmes. Bet piedzīvojumu meklētājiem tas nav šķērslis, vai ne?

Kad es teicu, ka iesim uz purva taku, tu visticamāk negaidīji pastaigu pa mežu. Vismaz es negaidīju. Bet izrādās, ka sākumā kādu gabalu jāiet pa zemes ceļu cauri skaistam, klusam mežam.

Mežs pirms Medema purva takas

Ejam. Un ejam. Un ejam. Kādā brīdī sāk palikt aizdomīgi. Ceļš mūsu priekšā beidzas un parādās (iespējams kartupeļu) lauks. Patiesi, kaut kur esam nošāvuši greizi. Ejam atpakaļ – priekšā redzam cilvēkus. Viņi noteikti pateiks, kurp mums doties. 

Dodamies šos ceļotājus noķert. Bet vienā mirklī cilvēki kaut kur pazūd. Kas te notiek? Izrādās, ka kaut kur pusceļā ir vieta, kur ceļš sazarojas, un nevis jāturpina iet taisni, bet gan jādodas pa ceļu, kas aizved pa kreisi. Kā paskaidro kāda jauka ģimenīte, uz kokiem taču ir uzkrāsotas norādes, kas apzīmē pareizo ceļu. Šo liec aiz auss, lai nepalaistu garām.

Pašiņu karaļvalsts

Manā galvā pati taka sākas tur, kur parādās pirmais tiltiņš, kas atklāj Medema purva takas odziņu. Šī purva taka no citām atšķiras ar to, ka takā izvietoti spoguļi. Tie stratēģiski novietoti uz Medema purva tiltiņiem, soliņiem un informācijas stendiem. Īsta pašiņu karaļvalsts! Beidzot vairs nevajag jautāt kādam garāmgājējam, lai nofotografē tevi kopā ar draugiem

Bet visā nopietnībā – šie spoguļi skaisti atstaro apkārtējo ainavu. Sveicieni no mana atspulga!

Bloga autore forografē sevi Medema purva takas spogulī
Spogulis Medema purva takā

Otrais Medema takas posms parāda gandrīz neskarto dabu

Tālāk Medema purva ainava mainās – tā kļūst mežonīgāka. Taciņas kļūst šaurākas un paugurainākas. Ceļa segums – dubļaināks. Koki aug tuvāk, un ar perifēro redzi var novērot ūdens peļķes gar takas sāniem. Dažas ir duļķainas kā purva rāva, citas skaidrākas kā ezera ūdens.

Kaut arī šādi apstākļi prasa piedzīvojumu meklētāja garu, man šī, cilvēka roku mazāk sajutusī takas daļa liekas intriģējoša. Kaut kas pavisam cits nekā pilsētas ielas. Un kā tev šī ainava?

Daba Medema purva takā
Medema purva takas posms bez laipas

Trešais Medema takas posms – labiekārtotā purva laipa

Purva takā taču jābūt arī purva laipai, vai ne? Ir! Nākamais takas posms ir koka laipa, kas uz pusēm šķeļ kūdrainu lauku. Kaut arī pēc apraksta neizklausās tik vilinoši, ainavai piemīt savs klusais šarms. Šeit atrodami arī izglītojoši stendi par Medema purvu latviešu valodā. Veiksmīgākie var pamanīt kādu ķirzaciņu vai citu radību.

Medema purva laipa
Informatīvs stends medama purvā

Medema takas noslēguma posms – saldais ēdiens acīm

Un tā, gandrīz nemanot, esam sasnieguši takas beigas īpaši gleznainā vietā pie purva ezera. Kurkst vardes. Čivina putni. Maijā apkārtējie plašumi ir baltu ziediņu pilni. Kurš var man pastāstīt, kas tie ir par augiem, kas te tā skaisti zied?

Tiem, kas lepojas, ka šo taku ir pieveikuši, ir iespēja nofotografēties pie diviem īpaši lieliem spoguļiem ar uzrakstu “Medema purvs”. Tā teikt – izplatīsim labos vārdus par to, ka Latvijā ir vēl viena skaista purva taka.

Tā kā taka nav lokveida, tad pēc pauzītes pie purva ezera dodamies pa to pašu ceļu atpakaļ uz takas sākuma punktu.

Ezers Medema purva takā

Pirms atvadāmies, vēl mazs brīdinājums. Rūpīgi izvēlies apavus, jo manas kedas pēc pastaigas izskatījās šādi.

Netīras kedas

Kopumā, es teiktu ka šīs takas odziņa noteikti ir spoguļi, kas ne tikai sniedz iespēju iemūžināt skaistos mirkļus pašiņos, bet lieliski papildina dabas skatus ar saviem atspulgiem. Domāju, ka taka vislabāk patiks tiem, kas vēlas pabūt tuvāk dabai un nebaidās no fiziskām aktivitātēm un nosmērēt kedas. Ir forši, ka šajā takā ir vērojama dažādība.

PS – atceries, ka purvā novirzīties no takas ir bīstami.

Kas jāzina par Medema purva taku?

Cik gara ir pastaiga?

Kopumā (ar visu apmaldīšanos) mēs nogājām ~6km

Vai Medema purva takā ir piknika vietas?

Nē, diemžēl neredzējām ne piknika vietas, ne labierīcības

Cik pieejama ir taka?

Tā kā lielākā takas daļa ir bezceļu, tad taka diemžēl nebūs pieejama ar ratiem vai cilvēkiem ar kustību traucējumiem

Ko noteikti paņemt līdzi?

Odu pūšamo, ūdeni un maiņas apavus pēc pastaigas. 

Saullēkts ar sup Cenas tīrelī

Neaizmirstama pieredze – saullēkts Cenas tīrelī uz SUP dēļa

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi