Raftings Horvātijā

Raftinga tūre no Splitas, Horvātijā. Ko sagaidīt?

Paceļ rokas tie, kas nekad nav mēģinājuši raftingu un mazliet baidās, bet tajā pašā laikā izjūt vēlmi izkļūt no savas komforta zonas un mesties šajā piedzīvojumā. Es esmu tādā pašā situācijā! Tāpēc padosimies tam velniņam, kas mūs iekšā dīda, un dosimies izmēģināt raftingu Horvātijas upē Cetinā.

Vai šī būs baisākā diena mūsu dzīvē vai visinteresantākais piedzīvojums, ko izmēģināsim ceļojumā uz Splitu? Noskaidrosim to kopā! Un, ja jau esam uz adrenalīna viļņa, tad pievienosim arī peldēšanu cauri alai un lekšanu no klintīm. Tā teikt – perfektam piedzīvojumu kokteilim.

Gatavs? Nu tad airējam!


Atrašanās vieta: Tūres kompānija piedāvā iespēju aizvest Tevi uz sākuma punktu no noteiktām vietām Splitā



Ilgums: ~3 stundas + ~1 stunda ceļā katrā virzienā, tātad ~5 stunas kopumā


Nokļūšana: Tūres kompānija piedāvā nogādāt Tevi sākuma punktā


Pirmā raftinga pieredze – tikai ar gidu

Ja tu nekad neesi mēģinājis raftingu, tad (pašsaprotami) nevar vienkārši paņemt piepūšamo laivu un lekt upē. Tev ir vajadzīgs kāds, kurš māk upi nolasīt. Tā ir īpaša spēja! Tāpēc mums jādodas tūrē, kas norisinās gida pavadībā. Bet nekrenķējies, tas, ka šoreiz neesi brīvsolī, patiesībā ir laba lieta, jo tas nozīmē, ka tev nav jādomā par loģistiku. Tūroperators gan tevi, gan ekipējumu savāc no Splitas un nogādā starta punktā.

Kā vari redzēt, Viator rafting tūru piedāvājumi no Splitas ir daudz un dažādi. Pēc rūpīgas izpētes mēs izvēlējāmies “Rafting Experience in the Canyon of the River Cetina”, un, manuprāt, tā bija vislabākā izvēle. Tūliņ tu uzzināsi, kāpēc.

Saņem drosmi un sākam airēt

Viss sākas ar instrukciju. Īsumā – lai kas arī notiktu, seko gida norādījumiem. Ja viņš saka airēt, Tu airē. Ja viņš saka ka jāguļas – gulies! Ja Tev ir paveicies un tavs gids ir Kristiāns un viņš būdams Horvāts, sāk dziedāt Latviešu “Strauja strauja upe tecēj” Tev jādzied līdzi. Nu labi, pēdējais nav obligāti. Bet kā gan tu spēj atturēties?

Nu lielais brīdis ir klāt. Kāpjam laivās un sākam airēt.

Vai Tu esi labs airētājs? Izrādās, ka es esmu drausmīga airētāja. Ritms nav mana stiprā puse un es visu laiku atsitu savu airi pret priekšējā vai aizmugurējā cilvēka airi. Es atvainojos! Bet par laimi manas švakās airēšanas spējas visu nesabojā.

Pagaidām viss ir labi. Un rekur jau pirmā krāce. Laižoties tai cauri vēderā kaut kas iekņudas. Wiii! Bet, kad nonāc pie nākamās straumes Tu jau zini ko sagaidīt un saproti, ka visas tavas bailes ir bijušas tikai iedomas.

Brīžiem pat liekas, ka gribētos kaut ko nedaudz asāku. Bet neuztraucies, kaut arī mazās straumītes šajā Cetinas upes daļā tikai viegli pakutina vēderu, priekšā gaida lielāki piedzīvojumi. Tu zini ka tie ir klāt, kad gids saka : Pēc manas komandas, ievilkt airus un gulties laivā”.

Tad seko komanda. Nākamajā sekundē tu esi laivas dibenā. Laiva paātrinās un tu jūti kā to mētā ūdens. Kāds iespiedzās. Pēkšņi ūdens šļācas Tev pāri galvai. Tu esi zem ūdens. Un tad Tu iznirsti un atkal vari elpot.

Tas bija jautri!

Rafting in Croatia

Ir vērts pacīnīties par vietu laivā pie Kristiāna

Ir cilvēki, kuri vienkārši ir savā īstajā vietā. Kristiāns ir viens no viņiem. Viņš ir viena no maģiskajām sastāvdaļām, kas padara šo Horvātijas raftingu par neaizmirstamu piedzīvojumu. Kā?

Stāstot stāstus par Horvātiju. Tēmu loks ir plašs – no kultūras un virtuves (viņš lepojas ar savām jauniegūtajām bureku cepšanas prasmēm), līdz stāstiem par dažādiem cilvēkiem, kurus viņš saticis šajās tūrēs. Un visam šim raibajam stāstam pa virsu Kristiāns piemetīs arī kādu dzīves gudrību.

Vienā brīdī Kristiāns aptur laivu upes malā un noplūc ogas no kāda koka. Tās izskatās kā krustojums starp avenēm un zemenēm, bet gaiši dzeltenā krāsā un aug kokā. Vai Tu uzdrošināsies pamēģināt? Ja jau mēs saņēmām dūšu doties raftingā, tad varam arī izmēģināt nezināmās ogas no nezināmā koka. Diezgan garšīgas. Bet vai kāds cits gids tā darītu? Nezinu.

Bet pats svarīgākais iemesls, kāpēc es rekomendētu braukt ar Kristiānu ir tas, ka tad kad tu tuvojies straumei starp milzu akmeņiem, pret kuriem atsisties varētu būt ļooooti sāpīgi, Tu jūties droši, jo esi pārliecināts, ka viņš zina, ko dara. Viņš prot lasīt upi. 

Tāpēc airējam tālāk, bez jebkādām bažām. 

Un varētu būt, ka es jau iepriekš padevu mājienu, ka mūs gaida vēl citas elpu aizraujošas pieredzes.

Rafting in Croatia

Raftings nav vienīgais piedzīvojums, kas gaida Cetinas upes raftinga tūrē

Skaistā daba un gida stāsti nomierina. Bet brīdī, kad tavs pulss ir atgriezies normālā līmenī, ir laiks piemest šim piedzīvojumam kādu asumiņu.

Vai Tu uzdrošinies peldēt cauri alai? Griezties atpakaļ nebūs iespējas

“Tagad mēs apstāsimies un jums būs jālien alā. Es būšu otrā galā un spīdināšu lukturīti. Jums jāpeld cauri alai tajā virzienā no kura spīd gaisma” Saka gids. 

Oho!

“Ja jūs to nevēlaties darīt vai ja jums ir problēmas ar sirdi, es varu jūs izvest pa citu ceļu. Bet jums jāizlemj tagad. Kad jūs izkāpsiet, atpakaļceļa vairs nebūs. Vai jūs gribat to darīt?”

Peldēt cauri alai? Jā, noteikti!!! Ceru ka arī Tu esi tikpat piedzīvojumu kārs.

Mūsu laiva apstājas pie ūdenskrituma. Vai vari iedomāties? Ala ir aiz ūdenskrituma! Mēs pieteicāmies uz raftingu un nu esam nokļuvuši piedzīvojumu filmā!

Viens pēc otra mēs lienam cauri ūdenskritumam. Ūdens ir tik auksts! Tagad es saprotu, kāpēc tūres sākumā viņi piedāvāja hidrotērpus. Bet adrenalīns silda mūs no iekšpuses.

Kaut arī gids otrā galā spīdina gaismiņu, alā ir diezgan tumšs. Miks kāpj ūdenī pirmais. Viņš pazūd tumsā. Jāsaņemās! Šķiet esmu pārgājusi izdzīvošanas režīmā.

Gatavs? 1, 2, aiziet, iekšā ūdenī! Ūdens ir LEDAINS. Aukstāks nekā es jebkad būtu varējusi iztēloties. Šobrīd ir tikai viena doma – jātiek cauri.

Man šķiet es uz brīdi iegāju auto pilotā. Nākamais ko saprotu – mēs esam otrā galā, rāpjamies ārā no alas pa lieliem, slideniem akmeņiem. Šeit gaida fotogrāfs, gatavs noķert mirkli ar mums, drosmīgajiem alu iekarotājiem. 

Vari uzsist sev pa plecu. Mēs to izdarījām! Kas par piedzīvojumu!

People in front of a waterfall

Paaugstināsim likmes – laiks lekšanai no klints

Kad visi tikuši cauri alai, sēžamies atpakaļ laivās. Galu galā, šī tomēr ir raftinga pieredze. Tāpēc airējam tālāk. Mūs gaida vēl viena krāce.

Bet arī ar to piedzīvojumi vēl nebeidzas. Tiem, kuri ir īpaši drosmīgi, tiek piedāvāta iespēja lekt ūdenī no klintīm. 

Mēs piestājam pie vietas, kur klintis ir “zemas”. Vai Tu uzfrošinies? Ja nē, neuztraucies. Es nespēju saņemties. Laikam tomēr esmu bailīga kā vista. Bet Miks grib lekt, tāpēc vari doties kopā ar viņu.

Tava sirds sitās. 1.. 2… 3… 3 ar pusi… Aiziet! Kritiens šķiet ļoti ilgs, ilgāks nekā no malas izskatās. Tu mēģini saprast kā gan tas var būt tik garš… līdz Tu sasniedz ūdeni. Tu esi zem ūdens. Un tad tu iznirsti. Adrenalīnametrs droši vien sit ārā korķus, vai ne?

Un izskatās, ka Mikam leciens patika tik ļoti, ka viņš ir ielavījies rindā, lai lektu vēlreiz.

Person jumping into water

Cetinas upes raftinga piedzīvojums noslēdzas ar burvīgiem skatiem

Beidzot ir laiks nomierināties. Šajā Horvātijas raftinga pieredzes daļā upe kļūst mierīga un raftings pārvēršas par laivošanu. Jūties vīlies? Neskumsti, labāk izbaudi skatus!

Cetinas upes ūdens ir tajā “Horvātijas” zilajā tonī. Dzelmē var redzēt akmeņus un zivis. Varbūt kaut kur peld arī kāda pīle. Abās upes pusēs ir zaļojoši koki un augstas, pelēkas akmeņu sienas. Kādā brīdī Tu pamani kaut ko, kas izskatās pēc alas augstu klintī. “Sikspārnis” Kristiāns apstiprina.

Viss šķiet perfekti. Laiks lido vēja spārniem. 

Kā man gribētos, lai man līdzi būtu kamera, lai šo skaistumu iemūžinātu. Bet Tu vari iemest aci citu ceļotāju foto tūres rezervācijas saitē, tie pateiks vairāk nekā 1000 vārdu.

Kad mēs piestājam krastā, minibusiņš, kurš nogādās mūs sākuma punktā, jau gaida. Paņemam mantas, kas bija noglabātas drošībā, novelkam slapjās drēbes un laižam atpakaļ uz Splitu!


Kādas ir tavas domas?

Vai es domāju, ka raftings bija biedējošs? Ne drusciņas. Vai tas bija aizraujošs piedzīvojums? Noteikti! Ja arī tu, tāpat kā es iepriekš raftingu neesi mēģinājis, tad šī Cetinas raftinga ekskursija no Splitas ir perfekta opcija iesācējiem. Tā piedāvā pietiekami daudz adrenalīna (paldies alas peldei, lekšanai no klintīm un divām lielajām krācēm), bet brauciena laikā Tev nav 3 stundas jāsēž, ar rokām iekrampējoties laivas malā, un jābaidās par savu dzīvību. 5 no 5 zvaigznēm.

Ko Tev jāzina dodoties uz raftingu tūri Cetinas upē no Splitas

Ko vilkt uz raftingu Cetinas upē

  1. Ūdens kurpes: Alā ir ļoti slideni akmeņi, tāpēc kājās rekomendēju vilkt tā saucamās ežu čības.
  2. Peldkostīms: Jebkurā gadījumā, Tu samērcēsies, tāpēc peldkostīms ir labākā izvēle. Bet tā kā mēs raftingu izmēģinājām maijā, kad vēl bija nedauz pavēss, tad pāri peldkostīmam vilku arī sporta šortus un krekliņu. Rekomendētu izvairīties vilkt kaut ko, kas ūdenī varētu pazust, piemēram, rotaslietas.
  3. Uz raftinu iesaku ierasties jau tajās drēbēs kurās dosies piedzīvojumā, bet sausās, maiņas drēbes paņemt līdzi somā.
  4. Hidrotērps: Ja tūres sākumā Tev piedāvā hidrotērpu, iesaku šo iespēju izmantot, jo alas ūdens ir auksts neatkarīgi no gadalaika.
  5. Tūres operātors Tevi nodrošinās ar glābšanas vesti un aizsargķiveri.

Citi ieteikumi dodoties uz šo raftinga tūri

  1. Paņem līdzi skaidru naudu, lai iegādātos foto. Piedzīvojuma bildes nav iekļautas ekskursijas cenā un maksā ~15 eiro par visu attēlu paku.
  2. Tā kā sākuma un beigu punkts atrodas mežā pie upes, tuvumā nav nevienas vietas, kur nopirkt ko ēdamu vai dzeramu. Tāpēc iesaku līdzi paēmt ūdeni un kaut ko uzgraužamu, lai atpakaļceļā atjaunotu spēkus.
  3. Ne visas ceļojumu apdrošināšanas iekļauj raftingu pamata piedāvājumā, tāpēc pērkot apdrošināšanu pievērs šim punktam uzmanību. Var gadīties, ka jāpievieno papildpakalpojums.
Kravice waterfall in Bosnia and Herzegovina

Apskati visu mūsu ceļojuma uz Horvātiju un Bosniju un Hercegovinu maršrutu

Vēl daudz citu ideju ko apskatīt un nogaršot

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi