Bosnijas kafija

Iepazīsti Bosniju un Hercegovinu caur ēdiena tūri Sarajevo

Saka, ka lai iepazītu kādas valsts kultūru, to jāiepazīst caur visām maņām. Kaut arī Sarajevo ēdiena un kultūras tūre fokusējas uz Tavu garšas kārpiņu pamielošanu ar visgardākajiem ēdieniem, ko Bosmijas un Hercegovinas galvaspilsēta piedāvā, citas maņas nav atstātas novārtā. Tūres laikā Tev ir iespēja dzirdēt fascinējošus stāstus par Bosnijas virtuvi, tradīcijām un vēsturi no vietējā gida. Tev ir iespēja redzēt krāsainos tirgus stendus, pasmaržot svaigi brūvētu Bosnijas kafiju un savās rokās sajust tikko ceptu maizi.

Izklausās perfekti? Nu tad dosimies iepazīt Sarajevo bagātīgo ēdiena un kultūras ainu kopā!


Atrašanās vieta: Sarajevo centrs, precīzāku informāciju meklē rezervēšanas saitē



Ilgums: 4 stundas


Kā nokļūt: Sarajevo pilsētas centrā iespējams nokļūt gan ar auto, gan ar sabiedrisko transportu


Kāpēc izvēlēties ēdiena tūri Sarajevo?

Ēdienā ir kas vairāk par garšu.

Daudzu valstu nacionālie ēdieni sakņojas tradīcijās, kas ir simtiem gadu vecas un tajā pašā laikā, tiek praktizētas arī mūsdienās. Reizēm ar roku rakstīta recepšu grāmatiņa tiek nodota no paaudzes paaudzē, bet citkārt tradīcijas tiek pielāgotas mūsdienu modernajam dzīvesveidam.

Un kā gan labāk iemācīties kaut ko par kādas valsts ēdiena tradīcijām, ja ne no vietējā? Mūsu gids Ahmets lieliski pastāstīja ne tikai par to kā pareizi izbaudīt dažādus ēdienus, ko noteikti Sarajevo jānogaršo, bet arī iekļāva savā stāstijumā interesantus faktus par Bosnijas un Hercegovines vēsturi un kultūru.

Plus – šī tūre aizved Tevi uz vietām, kuras iecienījuši vietējie, un kuras, visticamāk neatradīsi tūristu ceļvežos.

Turkish delights

Dzīvīgais Baščaršija tirgus Sarajevo: ēdiena mīļu un atklājēju paradīze

Sarajevo ir krāsaina un pilna dzīvības. It īpaši šo sajūtu var noķert pilsētas sirdī – tirgū. Kas vienlaicīgi ir arī ideāla vieta, kur nobaudīt vairākus no Bosnijas tradicionālajiem ēdieniem.

Tu dodies cauri tirgus ieliņām, kuras ir pilnas ar maziem, raibiem veikaliņiem, kas pārdod tradicionālos kafijas vārāmos, rotaslietas, suvenīrus un Turku saldumus, uz kuriem paskatoties siekalas saskrien mutē.

Kaut arī pirmajā brīdī daudzi produkti liekas vienādi, kad Tu ieskaties rūpīgāk, Tu saproti ka katram tirgus stendam piemīt savs unikālais šarms. Ar rokām darinātās rokassprādes kalēja veikalā ir māsīcas, nevis māsas. Un katra pārdevēja stends atspoguļo viņa personību – kāds visu salicis ar perfektām atstarpēm, bet kādā citā stendā valda haoss. 

Street in Sarajevo market

Kamēr mēs priecējam acis, gids pastašta vairāk par Bosnijas amatniecības tradīcijām. Dažas no tām ir izzudušas līdz ar industriālo revolūciju, bet citas, praktizētas vēl šodien. Piemēram, vai Tu zināji, ka sarajevo ir veikals, kur pārdod ar rokām veidotas pudeļbirstes?

Diemžēl, īpašnieks šobrīd ir izgājis, tāpēc iekšā netiekam. Bet nebēdā – ir laiks kādam gardumam.

Vai zināji, ka Sarajevo ir sava Baklavas variācija?

Mēs apstājamies pie maza veikaliņa, kura skatlogā var redzēt dažādu formu baklavas, kas atpūšas lipīgā, saldā sīrupā.

Gids pastāsta, ka Sarajevo ik katrās mājās zina kā pagatavot baklavu, un ka katrs uzskata, ka viņa mammas gatavotā baklava ir visgardākā. Tomēr mūsdienās, arī vietējie mēdz pirkt šos gardumus šādos mazos, specializētos veikaliņos. 

Ja Tu kādreiz esi paviesojies Turcijā, visticamāk šis kārtainais, uz riekstiem bāzētais deserts Tev nav svešs. Bosnijā diezgan bieži var noķert Turcijas noskaņas.

Tomēr Sarajevo ir arī sava, īpašā baklava. Iepazīsties ar Džandar baklavu! Tā izskatās pēc mīklas trubiņas, kas pildīta ar krēmu. Šķiet lielākā atšķirība starp šo baklavu un Turku baklavu ir rieksti, kas izmantoti tās pagatavošanai. Ir pieejama variācija ar lazdu riekstiem, mandelēm vai valriekstiem.

Sarajevo Baklava

Gids rekomendē izmēģināt mandeļu pildījumu. Šī baklava ir lipīga, bet ne pārāk lipīga. Salda, bet ne pārāl salda. Noteikti, ne tik salda kā citas baklavas, ko iepriekš ir sanācis nogaršot. Manuprāt, tā piedāvā perfektu balansu.

Bet nu ir laiks doties nākamā garduma medībās.

Lai to atrastu, nāksies nedaudz pamest tirgus teritoriju. Bet tas būs tā vērts.

Tiko cepta Somun maize

Ir kāda vieta, kuru Tu, garāmejot, iespējams nemaz neievērosi.

Tā ir maza ceptuve, kurai pie lodziņa ir A4 izmēra ēdienkarte, kurā ir tikai viens ieraksts – maize.

Bet kas tā ir par maizi!

Mūsu gids to raksturo kā Ramadāna maizi, jo Sarajevo tā ir pirmā lieta ar ko cilvēki pārtrauc badošanos Ramadāna laikā. Runā, ka šīs maize ir tik garšīga, ka Ramadāna periodā pie ceptuves izveidojoties gara rinda.

Flat bread

Nu tad nogaršosim!

Kad Tu paņem plakano maizi rokās, tā vēl aizvien ir silta. Tikko cepta. No ārpuses maize ir nedaudz apdegusi un kraukšķīga, bet iekšā, mīksta un staipīga. 

Es nekaunos atzīt, ka apēdu veselus divus gabalus pēc kārtas, bez jebkādām piedevām, un vēlāk, pirms devos prom no Sarajevo, atgriezos pēc papildporcijas. Jo šī maize vienkārši bija tik garšīga.

Tā kā mēs kādu laiku jau esam nostaigājuši, ir laiks nelielai enerģijas devai. 

Iemācīsimies kā pareizi baudīt Bosnijas kafiju

Kad ir labākais laiks kafijas baudīšanai? Vadoties pēc Bosnijas dzīves ziņas – vienmēr. Bosnijā un Hercegovinā kafija ir vairāk nekā tikai rīta kofeīna doza.

Tas ir sociāls rituāls un veids kā uz mirkli apstāties. Kafijas pauze ir laiks sev, draugiem un ģimenei. Tāpēc pastaigājoties pa Sarajevo, uz kafejnīcu galdiņiem Tu pat ļoti vēlā stundā redzēsi daudz Bosnijas kafijas komplektu. 

Mūsu gids aizved mūs uz īpašu vietu, kurā var redzēt, ka lielākā daļa apmeklētāju ir vietējie, kuri izbauda kafiju un sarunas. Tā noteikti ir daudz autentiskāka pieredze nekā jebkurā kafejnīcā, kuru es pati būtu varējusi uzmeklēt. Kas ir iemesls, kāpēc šādas tūres ir tik lieliskas.

Bosnian coffee

Bosnijas kafijas baudīšanas māksla

Kā tad pareizi baudīt Bosnijas kafiju? Pirmkārt, nevajadzētu to saukt par Turku kafiju. Jā, abas ir ļoti līdzīgas, bet kafija, kuru Tu dzer Sarajevo ir Bosnijas kafija. Un lai ko arī Tu darītu, nekādā gadījumā nedzer to kā ekspreso šotu. Fokuss šeit nav uz kofeīna devu, fokuss ir uz pieredzi!

Bosnijas kafiju parasti pasniedzot kopā ar Turku saldumu, cukura kubiņiem un glāzi ūdens. Izskatās, ka tas kādas garšas saldums Tev tiks pasniegts ir pilnīga laimes spēle. Man šķiet, ka man tika rožu garša.

Kā stāsta gids: cukura kubiņu ir jāpaņem un jāieliek mutē, kur tam jāļauj pakust. Un tad pa virsu jāuzdzer malciņš stiprās, rūgtās kafijas. Tā varot panākt perfektu garšu balansu.

Pati kafija ir stipra, kā saka Mika mamma “gruzīšu kafija” (ar biezumiem). Tā tiek vārīta džezvā (katliņā ar garo rokturi). Garša var nebūt katrā gaumē, bet kafijas dzeršana ir pieredze, kas Bosnijā un Hercegovinā ir jāizmēģina.

Bosnian coffee sets

Un tagad, kad esam atjaunojuši savas enerģijas rezerves ir laiks turpināt ēst.

Tā kā tuvojas pusdienas, nobaudīsim kādu populāru Bosnijas pamatēdienu.

Ikoniskie chevapi

Kā zināt, ka pusdienas būs labas? Ja apsola, ka ēdīsim vietā, kur chevapi mēdz ēst mūsu gida vecvecāki. 

Chevapi ir “saliec pats” tipa ēdiens. Tev pasniedz grillētas govs un jēra gaļas desiņas, plakano maizi, svaigus sīpolus un kajmaku.

Kas ir kajmaks? Diezgan grūti izstāstīt. Šī piena produkta tekstūra ir līdzīga sakultam svistam. Bet tas nav sviests. Tas ir krēms, kas saiet kunkuļos piena ugšpusē, kad piens tiek lēni vārīts. Garša ir maiga, diezgan sviestaina. Ja vēlāk vēlies nogaršot vēl kajmaku vari doties uz ēdiena tirgu, kur piedāvā iegādāties gan saldo, gan sāļo versiju.

Bet šobrīd šova zvaigzne ir chevapi. Tāpēc noplēs gabalu maizes, apsmērē to ar kajmaku, aptin apkārt chevapi desiņai un izbaudi.

Chevapi
Piezīme: Šo bildi neuzņēmu es. Tā nāk no Pixaby.com. Tāpēc, ka tūres laikā aizmirsu chevapi nofotogrāfēt. Pārējās bildes šajā rakstā ir manis uzņemtas 🙂

Vai Tev vēderā vēl ir brīva vieta? Šīs vēl nav beigas.

Ir laiks nogaršot vēl vienu plaši pazīstamu Bosnijas ēdienu. Vai vari uzminēt, kas tas būs?

Vai pastāv bureks ar sieru?

Runā, ka ja Tu gribi nokaitināt Bosnieti Tev vienkārši jāpasaka “bureks ar sieru”. Tikai esi gatavs cīņai! Bosnijā neatzīst, ka pastāv tāda lieta, kā bureks ar sieru. Bureks var būt tikai un vienīgi pildīts ar gaļu. Un kā tad sauc tās citas burekam līdzīgās bulciņas, kas pildītas ar sieru, kartupeļiem, spinātiem? Tās esot jāsauc par bulciņām vai pitām.

Nu tad nomēģināsim gan leģendāro bureku, gan viņa siera pildīto radinieku. Vislabāk abus mīklas izstrādājumus baudīt kopā ar dabīgo jogurtu bez piedevām.

Cheese pastry
Piezīme: Es aizmirsu nofotogrāfēt bureku, ko baudījām tūrē, tāpēc šī ir bilde ar siera ne-bureku, ko nogaršojām citā reizē

Vispirms nogaršo bureku. Tas ir pleķšņains un patīkami nočaukst mutē. Iekšā ir bagātīgs maltās gaļas pildījums. Tālāk jānomēģina ne-bureku. Maize ir tāda pati, bet iekšā esošais siers vairāk atgādina biezpienu. Abi ir sātīgi un diezgan sāļi. Kaut arī šīs ir bulciņas, tās var kalpot arī kā pilnvērtīgas pusdienas.


Kādas ir Tavas domas par šo pieredzi?

Es domāju ka šī tūre bija kā Bosniešu virtuves dzīres ar kultūras un vēstures faktiem saldajā ēdienā. No saldajām baklavām līdz stiprajai Bosnijas kafijai, katrs kumoss ir lielisks. Noteikti rekomendēju šo tūri.

Iespējams Tu jautāsi kādas ir adreses vietām, kurās mēs ēdām. Tā kā šī tūre ir maksas pakalpojums, negribu atklāt visus viņu amata noslēpumus, lai Tev būtu motivācija šādu tūri izmēģināt. Bet protams vienmēr pastāv arī iespēja visus iepriekš minētos gardumus uzmeklēt arī pašam. Jebkurā gadījumā, ceru, ka šis raksts Tev bija noderīgs.

Ko Tev būtu jāzina par šo Sarajevo ēdiena un kultūras tūti?

Vai maksa par ēdienu ir iekļauta tūres cenā?

Jā, šajā konkrētajā tūrē viss bija iekļauts cenā un ne par ko nebija jāpiemaksā. Kā arī pēc tūres gids iedeva rekomendācijas, kur vēl garšīgi paēst ārpus tūres.

Kurus Sarajevo apskates objektus mēs redzējām tūres laikā?

Šī tūre fokusējās uz tirgus izpēti, bet redzējāma arī vairākas vēsturiskas celtnes, piemēram, mošeju un pulksteņa torni. Tomēr es rekomendētu savā maršrutā atvēlēt arī papildus laiku, lai apskatītu Sarajevo nozīmīgākās vietas ārpus šīs tūres, jo lielākā daļa laika tika veltīta ēdienam un tradicionālajai amatniecībai.

Kravice waterfall in Bosnia and Herzegovina

Apskati visu mūsu ceļojuma uz Horvātiju un Bosniju un Hercegovinu maršrutu

Vēl daudz citu ideju ko apskatīt un nogaršot

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi