Tunelis Tito bunkurā

Tito bunkurs Bosnijā un Hercegovinā. Ko sagaidīt?

Tito atomkara bunkurs ir kā laika mašīna, kas paslēpta zem kalna.

Ir pienācis laiks piepildīt savas spiegu filmu fantāzijas! Jo šī vieta Bosnijā un Hercegovinā aizvedīs Tevi atpakaļ laikā uz aukstā kara ēru, piedāvājot iskatu tajā, kāda ikdiena būtu bijusi tiem cilvēkiem, kas šajā mega patvertnē slēptos.

Laiks doties slepenajā misijā!


Izmaksas: Maksas. Apskatīt cenas un iegādāties biļetes vari šeit. (Bet ir arī citi pārdevēji)


Ilgums: ~90 minūtes. Parasti ir trīs tūres dienā: 9:00, 12:00 un 15:00


Kā nokļūt: Objekts pieejams tikai ar auto. Uz vietas ir bezmaksas stāvvieta. Bet ir arī kompānijas, kuras kopā ar biļetēm piedāvā transportu uz bunkuru (par papildus samaklsu).


Pirmais uzdevums – atrast Tito bunkura slepeno ieeju

Kad pienāk tūres sākuma laiks, vārti tiek atvērti un Tu vari iebraukt aizliegtajā zonā. Vai jau jūties kā spiegs super slepenā misijā? Tālāk seko gājiens cauri mežam un pagaidām nekas neliecina, ka šī būtu vieta, kur paslēpts viens no kādreizējās Dienvidslāvijas lielākajiem noslēpumie. Bet tur jau tā sāls!

Pēc kāda brīža mēs apstājamies pie gluži parastas ēkas. Jebkurā citā dienā, Tu visticamāk paietu tai garām, nepievēršot uzmanību. Nekas īpašs vai ne?

Ir gan kaut kas īpašs! Šī ir viena no 3 apslēptajām ieejām Tito bunkurā, un šeit mūsu tūre oficiāli sākas. 

Tito bunkura puse, kas patiks šausmu spēļu entuziastiem

Gids mūs ved cauri diezgan biedējoša paskata tunelim. Pa sienām stiepjas vadi, linolejā izplēsti pamatīgi caurumi un nav iespējams pateikt uz kurieni šis tunelis aizved. Tagad sāk likties, ka esi nokļuvis vienā no tām pēc apokalipses datorspēlēm.

Tunelis Tito bunkurā

Mūsu zinošais gids atklāj daudz fascinējošu detaļu par Tito bunkura vēsturi un ved mūs uz, manuprāt, neomulīgāko Tito bunkura daļu. Vismaz no tām, kuras tiek rādītas tūristiem. Esi sveicināts Tito bunkura ūdens apgādes blokā!

Tu ieej mazā telpā, kurā ir divas lietas – trepes uz mazām durtiņām un lielas metāla durvis ar tādu slēdzeni, it kā tās būtu paredzētas, lai ieslodzītu ko briesmīgu. Kuru ceļo izpētīsim pirmo?

Sāksim ar lielajām durvīm. Aiz tām slēpjas betona tunelis, pa kura sienām kā čūskas vijas caurules. Vadoties pēc gida teiktā galā esot aka. Neviens ieslodzīts briesmonis gan te nav redzams.

Nu tad uzkāpsim pa trepītēm palūkoties, kas ir aiz mazajām durtiņām. Tur ir ļoti, ļoti, ļoti vecs ūdens. Tas ir sastāvējies un izskatās diezgan pretīgi. Šo ūdeni noteikti nevar dzert. Un mani neomolīgu dara doma, ka es nevaru redzēt, kas ir tumšajā dzelmē.

Dosimies tālāk.

Tunelis Tito bunkurā

Tito bunkura puse, kas patiks tehnikas entuziastiem

Maza atjautības spēle. Kādas sistēmas ir nepieciešamas, lai uzturētu cilvēku dzīvību hermētiski noslēgtās telpās dziļi zem zemes sešu mēnešu garumā?

10 punkti, ja atbildēji, ka ir nepieciešams ūdens. To mēs jau redzējām. Bet vēl ir vajadzīgs gaiss ko elpot, ēdiens, komunikāciju sistēma, kas ļautu saprast, kas notiek ārpasaulē un medicīniskais aprīkojums, gadījumā, ja kādam nepieciešams veikt, piemēram, operāciju. Un, protams, vajadzīgs arī elektrības avots, lai visas šīs sistēmas darbinātu.

Kad Tito bunkurs tika uzcelts, tajā bija viss. Mūsdienās ēdiena un medicīniskā aprīkojuma šeit vairs nav. 80 gadu medicīniskais aprīkojums visticamāk būtu palīdzējis šai vietai izskatīties pēc šausmu filmas filmēšanas laukuma. Bet nekrenķējies, Tu vēl aizvien vari apskatīt elektroenerģijas, ventilācijas un sakaru blokus.

Tad nu dosimies turp.

Vispirms Tu paej garām milzu konteineriem, kuros kādreiz tika glabāta degviela ārkārtas gadījumiem (ja primārā elektroenerģijas sistēma pārstātu funkcionēt). Arī šajā metāla un betona telpā valda tā pēc apokalipses spēles noskaņa. 

Pēc tam mēs nonākam pie ventilācijas sistēmas. Tā vēl aizvien funkcionē. Un tā ir ļooooti skaļa. Gids izskaidro, ka šobrīd sistēma pumpē svaigu gaisu no virszemes, bet krīzes gadījumā, Tito bunkurs tiktu hermētiski noslēgts un sistēma attīrītu gaisu tā iekšpusē.

Tagad mēs zinām vairāk!

Ātomkara bunkurs, kurš cenšas būt mājīgs? Ko?

Kā tikko redzēji, Tito bunkura dzīvības uzturēšanas bloki atbilst lielas daļas cilvēku ekspektācijām par to, kā atomkara bunkurā ir jāizskatās. Netrūkst metāla durvju, vadu, slēdžu un spocīgu tuneļu. 

Bet Tito bunkura guļamistabās paveras pavisam cita aina. Lai kurš arī būtu plānojis šīs vietas interjēru, izskatās, ka viņa mērķis bija padarīt šo bunkuru patīkamāku izmantojot tapetes, linoleju un ikdienišķas mēbeles. Bumbu patvertne, kas cenšas būt mājīga? Kas to būtu domājis…

Viss, protams, ir kā iesaldēts laikā. Atkarībā no tava vecuma, var gadīties, ka sekcijas un krēsli atsauksme tev atmiņā vecmāmiņas dzīvokli, ko redzēji bērnībā. 

Telefons ar vadu

Tito bunkura konferenču zāles – vieta, kur tiktu pieņemti svarīgākie lēmumi

Tomēr konfarenču telpas ir tās, kurās Tu tiešām vari sajusties tā it kā Tu būtu ceļojis atpakaļ laikā. Mēbeles ir tajā pašā, 80-desmito gadu stiliņā, ko redzēji dzīvojamajās telpās, bet moderno tehnoloģiju vietā ir papīra kartes un telefoni ar vadu un griežamo ciparnīcu. Protams, ir arī paša Tito portrets.

Tāpēc piesēdi ar dzeltenbrūno audumu polsterētā krēslā un paklausies ko vēl interesantu gids var pastāstīt. 

Portrets uz sienas Tito bunkurā

Tito bunkura komunikāciju centrs

Ja Tevi fascinē vēsturiskas tehnoloģijas, šis Tev ies pie sirds. Vai vari man izstāstīt, kas tas tāds ir? Kaut kāda rakstāmmašīna? Un Te ir vesela istaba pilna ar tādām. Jau atkal rodas sajūta, ka šī ir pēcapokalipses datorspēle, nevis reāla vieta.

Bet kādreiz tā bija realitāte.

Aparāts Tito bunkurā

Atpakaļ mūsdienās

Visbeidzot mēs atkal iznākam virszemē. Iespējams, ka esam atgriezušies siltajā saulītē ar lielāku pateicību, par dzīvi, kas mums ir. Ir mierinoši apzināties, ka šādā vietā mums bija jāpavada tikai nedaudz vairāk par stundu, nevis sešus mēnešus…


Kādas ir Tavas domas?

Man šī vieta likās interesanta. Iespējams, tāpēc, ka es tāda tipa celtnē biju pirmo reizi. Kā arī man liekas, ka ekskursijas laikā es daudz ko uzzināju par Dienvidslāvijas vēsturi. Miks gan teica, ka viņš bija gaidījis ko grandiozāku, bet tāpat atzina vietu par interesantu.

Ko Tev jāzina, pirms dodies uz Tito bunkuru

Kur pirkt biļetes uz Tito bunkuru?

Biļetes nepieciešams iegādāties pirms došanās uz bunkuru. Ir vairākas vietas Konjicā un arī internetā, kur tās iespējams nopirkt. Tā kā mēs uz bunkuru devāmies ar savu auto, mēs vienkārši ieradāmies vienā no vietām, kur biļetes tirgo un varējām iegādāties biļetes uz vēlāku laiku tajā pašā dienā.

Kad iespējams apmeklēt Tito bunkuru?

Bunkuru var apskatīt tikai gida pavadībā. Bet diez vai Tu vēlētos šajā vietā būt viens pats… Jebkurā gadījumā, parasti dienā tiek organizētas 3 ekskursijas – 9:00, 12:00 un 15:00.

Vai Tito bunkurā ir atļauts filmēt un fotogrāfēt?

Tā kā šī ir lieguma zona, tad filmēt tajā ir aizliegts. Bet uzņemt foto attēlus bunkura iekšienē drīkst. Āra teritoriju gan fotogrāfēt nav atļauts.

Kravice waterfall in Bosnia and Herzegovina

Apskati visu mūsu ceļojuma uz Horvātiju un Bosniju un Hercegovinu maršrutu

Vēl daudz citu ideju ko apskatīt un nogaršot

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi