Šibenikas ieliņa

Ko apskatīt Šibenikā? Paslēpes Horvātijas pilsētas ieliņās

Šis ir 360 video – Tu vari vilkt pa ekrānu, kad video tiek atskaņots, un kamera griezīsies, lai parādītu tev dažādus leņķus. Var gadīties, ka pirms atskaņošanas iestatījumos ir jānomaina kvalitāte uz augstāku. Video ir anglu val., bet tas pats teksts ir atrodams zemāk latviešu valodā.

Šodien dosimies izpētīt Šibenikas vecpilsētu. Šī Horvātijas pilsēta ir perfekts akmens māju un mazo ieliņu labirints, kurā tiešām ir ļoti viegli apmaldīties. Bet apmaldīšanās šajā gadījumā ir daļa no piedzīvojuma. Šoreiz metīsimies iekšā gandrīz bez nekāda plāna. Man kartē ir atzīmētas pāris vietas, piemēram, apslēptais pagalma dārzs un UNESCO sarakstā iekļautā katedrāle, bet lielākoties ticēsim veiksmei un skatīsimies, kādos piedzīvojumos diena mūs aizvedīs.

Ak jā, ir arī viens āķis. Mums Šibenikas izpētei ir tikai 3 stundas. Bet neskumsti, mūs gaida vēl citas interesantas pilsētas, tāpēc apskati pilno Horvātijas izbrauciena plānu, lai noskaidrotu, kur dosimies tālāk.


Atrašanās vieta: Šibenika, Horvātija


Izmaksas: Bezmaksas (ja apskati visu tikkai no ārpuses)


Ilgums: ~3 stundas. Bet ja vēlies kādā no objektiem iet arī iekšā, nāksies ieplānot vairāk laika


Kā nokļūt: ar sabiedrisko transportu no citām lielajām pilsētām Horvātijā, vai ar auto. Mēs mašīnu atstājām maksas stāvvietā pie autoostas.


Ko apskatīt Šibenikā, ja Tev ir tikai pāris stundas laika

Uzspēlēsim paslēpes Šibenikas vecpilsētas ielās

Atrašanās vieta: Šibenik Old Town, Croatia

Man ir sajūta, ka Šibenikas apskates objekti ar mums spēlē spēlītes.

Šeit ir tik daudz mazu, šarmantu ieliņu, ka ir nepieciešami vismaz 3 mēģinājumi, lai kaut ko atrastu. Pirmajos divos, Tu vienkārši aizmaldīsies prom no īstā ceļa, lai apbrīnotu vēl kādu skaistu akmens ēku.

Old houses in Šibenik

Mūsu mērķis ir atrast Šibenikas Sv. Jēkaba katedrāli, bet kurp ieliņas Tevi aizved? Uz šo kluso parku, kuram ir senlaiku aura. Šķiet, ka pie šīs veclaiku noskaņas varētu būt vainojamas tieši strūklakas. Ja nekļūdos, šo sauc par Roberto de Visiani’s parku.

Fountain ir park in Šibenik

Izskatās, ka parka mazākos augus ir pieveicis karstums, un Tavā redzeslokā nav neviena zāles pleķīša. Šķiet, ka Šibenika bieži cieš no sausuma. Bet strūklakas un ēna, ko met lielie koki, padara šo vietu par labu slēpni, kur uz brīdi atpūsties no dedzinošajiem saules stariem.

Šibenikas šarmantā arhitektūra

Ja nekļūdos, Šibenika tiek saukta par Viduslaiku pilsētu. Un tieši Viduslaikiem pilsēta var pateikties par savu labirintam līdzīgo plānojumu. Lai kurā virzienā Tu ietu, tevi sagaida pagriezieni, apgriezieni, kāpieni, kritumi un daudz, daudz pakāpienu. Pāris stundas Šibenikā un dienas soļu mērķis ir sasniegts.

Bet, kad Tu sāc pētīt ēkas, atklājas, ka Šibenikā ir vērojama arhitektūras stilu un tekstūru dažādība.

Ir mājas, kuras ir robustas, mūrētas no lieliem akmeņiem, kuru spraugās aug sūnas. Gaisma tajās iespīd tikai pa maziem lodziņiem. Un ir arī ēkas, kuras lepojas ar smalkākām detaļām – kolonnām un maziem balkoniņiem. Kā saka, katrai mājai šeit ir savs raksturs un savs šarms.

Rustick rock houses in Šibenik
Church in Šibenik

Un arī Šibenikas ieliņās, tāpat kā daudz kur citur Horvātijā, Tev var palaimēties sastapt kādu kaķi, kurš apmierināti snauž saulītē.

Un man šķiet, ka pēc visas šīs maldīšanās, mēs esam pavisam tuvu vienam no Šibenikas apskates objektiem, kas bija mūsu sarakstā.

Vai Tev izdosies atrast Šibenikas viduslaiku klostera dārzu?

Pēc vismaz pieciem nepareiziem pagriezieniem (no kuriem es nenožēloju pilnīgi nevienu), mēs atrodam karti. Tā parāda, ka mums jāveic vēl viens pagrieziens, un tad mēs būsim nonākuši Sv. Laurenca klostera dārzā. Un patiesi – te tas ir, paslēpies aiz maza restorāna!

Medieval garden

Šis dārziņš ir kā zaļa oāze. Jā, tas ir pavisam mazs. Bet vai tu atceries kāds sausums valdīja parkā, kurā pirms brīža bijām? Ja abus salīdzinām, tad tas, ka šeit viss zaļo un plaukst, pēkšņi šķiet daudz iespaidīgāk. Plus šis zaļais stūrītis ir Viduslaiku dārza replika – tajā sastādīti augi, kas Viduslaikos tika izmantoti medikamentu un pusdienu gatavošanā. 

Un vai tu ievēroji, kādā formā klostera dārzs veidots? Pareizi, tas ir krusts. Ļoti atbilstoši.

Bet nu ir laiks atgriezties Šibenikas ieliņu labirintā.

Noiet gar Sv. Miķeļa cietoksni, lai noķertu panorāmas skatus

Atrašanās vieta: St. Michael’s Fortress

Fortress in Šibenik

Daudzus soļus un pakāpienus vēlāk esam nonākuši pie viena no Šibenikas četriem cietokšņiem. Jā, Šibenikā ir veseli četri! Ar viņiem joki mazi.

Protams, Tu vari iegādāties ieejas biļeti un doties izpētīt, kas cietoksnim vēderā. Bet tā kā mums ir ļoti maz laika, mēs varētu vienkārši paskatīties vai varam noiet gar iespaidīgajām sienām. Izskatās ka varam!

Es nezinu vai tā ir izžuvusī zāle, vai kailais akmeņu mūris, vai arī vainīgi ir karstie saules stari, bet arī šim cietoksnim ir tāda “tuksnesīga” aura. Viss šķiet ļoti sauss.

Līdz brīdim, kad Tu nonāc otrā pusē, kur paveras panorāmas skats uz jūru. Un uz desmitiem orandžu jumtiņu, kas pieder Šibenikas namiem, kuri izkaisīti uz pretējā kalna. Bet kas ir šī kalniņa galā? Tu uzminēji – vēl viens cietoksnis.

Panorama view of Šibenik

Skats ir pasakains. Bet pulkstens nepacietīgi atgādina, ka mums vairs nav palicis daudz laika. Ir taču jaatrod katedrāli!

Apskati Šibenikas Sv. Barbaras baznīcas interesantās detaļas

Atrašanās vieta: Church of St. Barbara

Dzenoties pakaļ katedrālei mēs netīši uzduramies vēl kādai interesantai baznīcai.

St. Barbara church, Šibenik

Tu ievēro asimetrisko dizainu, bet man acīs iekrīt pulkstenis, kas rotā fasādi. Uz ciparnīcas attēlotas nevis 12 stundas, bet veselas 24. Un tās pašas apzīmētas ar Romiešu cipariem un vieninieks atrodas pilnīgi citā pozīcijā, nekā gaidīts. Vai Tu vari atkodēt cik ir pulkstens?

Nav laika. Bet izskatās, ka beidzot paslēpēs esam uzvarējuši, jo katedrāle ir tepat aiz stūra.

Šibenikas Sv. Jēkaba katedrāle

Kas padara Šibenikas Sv. Jēkaba katedrāli īpašu? Tā ir celta tikai no akmeņiem, neizmantojot cementu vai kādas citas saistvielas.

St. James cathedral, Šibenik

Būvnieki akmeņus izgrebuši tā, lai tie kopā turētos paši. Pat kupolam! 

Man to grūti aptvert. Visa katedrāle ir kā viena liela puzle.

Unikāla katedrāles daļa ir arī rinda ar akmens galvām, kas rotā fasādi. Šķiet, ka katra seja ir savādāka.

Interesanti, kas bija jādara, lai tavu seju iemūžinātu uz Šibenikas katedrāles sienas?

Heads on cathedral wall

Es gribētu ieiet iekšā, apskatīt interjēru, bet pie durvīm ir zīme, ka šortos un topiņos ieeja nav atļauta. To liec aiz auss. 

Bet kamēr esam šeit, neaizmirsti pagriezt galvu un apskatīt otru nozīmīgo ēku šajā laikumā. Tā renesanses stila ēka ar kolonnām, kas veido apaļas arkas ir Šibenikas rātsnams.

Beautiful buildings in Šibenik

Sāk pīkstēt taimeris. Divas ar pusi stundas ir pagājušas, kas nozīmē, ka ir laiks atvadīties no Šibenikas un doties uz auto.


Kādas ir tavas domas?

Šibenika ir tūristiska pilsēta. Vecpilsētā atradīsi daudz saldējuma veikalu un suvenīru bodīšu. Tomēr, tā šķiet mazāk tūristiska nekā Splita vai Zadara. Un ir patīkami, ka Šibenikā (vismaz maija beigās) nav tūristu pūļu, kas rada ideālus apstākļus, lai vienkārši maldītos pa ieliņām. Un tieši interesantu stūrīšu medīšana bez konkrēta plāna, ir tā, kas padara Šibenikas apskati par piedzīvojumu.

Vienīgi jābrīdina, ka karstā laikā daļai cilvēku šeit varētu būt pārāk daudz soļu un pārāk daudz pakāpienu.

Kravice waterfall in Bosnia and Herzegovina

Apskati visu mūsu ceļojuma uz Horvātiju un Bosniju un Hercegovinu maršrutu

Vēl daudz citu ideju ko apskatīt un nogaršot

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi