Palmas un Trogiras nami

Ko apskatīt Trogirā (Horvātija)

!!!! Šis ir 360 video – Tu vari vilkt pa ekrānu, kad video tiek atskaņots, un kamera griezīsies, lai parādītu tev dažādus leņķus. Var gadīties, ka pirms atskaņošanas iestatījumos ir jānomaina kvalitāte uz augstāku. Video ir anglu val., bet tas pats teksts ir atrodams zemāk latviešu valodā.

Šodien dosimies izpētīt, ko apskatīt Trogirā. Ja Tevi fascinē arhitektūra un prieku sagādā mazo, skaisto detaļu medības, šī Horvātijas pilsēta būs tieši tavā gaumē. Tā kā Trogiras vecpilsēta atrodas uz mazas saliņas, te viss ir ļoti kompakti. Tik kompakti, ka apskates objekti un objektu apskatītāji koncentrējas divos punktos – Vecpilsētas centrālajā laukumā un promenādē. Plus, interesanti ir pastaigāt arī pa mazajām, šarmantajām ieliņām.

Trogira ir lielisks vienas dienas izbrauciena galamērķis tiem, kas ir apmetušies Splitā. Mēs, savukārt, Trogirā piestājām, lai garajā pārbraucienā no Zadaras uz Splitu iejauktu vēl kādu interesantu pieturu. Arī šādam scenārijam Trogira ir lieliski piemērota. 

Tāpēc bez liekas vilcināšanās dodamies noskaidrot, kādus pārsteigumus Trogira sevī slēpj!

Atrašanās vieta: Trogira


Izmaksas: Bezmaksas (ja visu, kā mēs, apskata tikai no ārpuses)


Lenght: ~1.5-2 stundas. Bet ja vēlies kādā no apskates objektiem doties iekšā, ieplāno vairāk laika.


Kā nokļūt: Ar sabiedrisko transportu vai auto. Mēs auto atstājām maksas stāvvietā pie tilta.


Trogiras Vecpilsētas Centrālais laukums

Atrašanās vieta: Trogir squere

Sāksim ar galvenā laukuma apskati. Lai uz kuru pusi tu pagrieztu galvu, tavam skatam paveras kas interesants. Tomēr šeit Tev jābūt īpaši vērīgam, lai nepalaistu garām mazās, interesantās detaļas. Tāpēc man Tev ir izaicinājums.

Atrodi:

Trogiras Sv. Laurenca katedrāle

Esmu gatava saderēt, ka katedrāles zvanu torni tu ievēroji jau pa gabalu! Kad esi nonācis Trogirā, tas gluži kā kompass parāda, kurā virzienā doties.

Tornis ir dekorēts ar akmens mežģīnēm un ir īsts mākslas darbs. Un arī pārējā katedrāles fasāde neatpaliek – acis priecē dažādi ciļņi, kolonnas un akmens noteku iztekas, kas veidotas kā galvas.

Trogiras Sv. Laurenca katedrāle

Kāpšana katedrāles tornī ir viena no populārākajām aktivitātēm, ko darīt Trogirā. Bet, tā kā mēs neesam atbilstoši saģērbušies, lai apmeklētu baznīcu, tad mums šoreiz šī aktivitāte paliek kā neizsapņots sapnītis.

Trogiras rātsnams

Nākamā ēka, kas piesaista uzmanību, ir Trogiras skaistais rātsnams jeb Rektora pils (es esmu nedaudz apmaldījusies visos internetā minētajos vārdos, piedodiet, ja kaut ko jaucu).

Arī šoreiz mazās detaļas ir tās, kas piešķir ēkai īpašu auru. Mani visvairāk piesaista logu apdares. Un kas iekrita acīs Tev?

Trogiras rātsnams

Izrādās, Trogiras rātsnamam esot arī skaists pagalms, kuru es pilnīgi palaidu garām. Tāpēc to tev būs jāizpēta pašam, un pēc tam jāpastāsta man, kā tur bija.

Trogiras Sv. Sebastiāna baznīca

Vai vēl atceries uzdevumu atrast divas baznīcas? Katedrāle bija viegls ķēriens, bet ar otru būs nedaudz sarežģītāk. Ieskaties rūpīgi. Vai redzi torni ar lielo pulksteni?

Atzīšos, es biju pārliecināta, ka tas ir pulksteņa tornis. Bet izrādās, ka tā ir Sv. Sebastiāna baznīca. Par reliģisko tēmu nedaudz priekšā pačukst Kristus un Sv. Sebastiāna skulptūras virs baznīcas durvīm.

Trogiras Sv. Sebastiāna baznīca

Trogiras pilsētas lodžija

Vispirms baznīca, kas maskējas par pulksteņa torni, un tagad lodžija, kas izrādās ir bijusi arī tiesa?

Trogira tiešām zina, kā pārsteigt! Manuprāt, lodžija ir viena no skaistākajām Trogiras vecpilsētas daļām. Es negribēju neko teikt priekšā, bet… vai tie griesti nav vienkārši apburoši?

Griesti Trogiras pilsētas lodžija

Arī kolonnas ir skaistas. Kā arī, šeit atrodams masīvs akmens galds, aiz kura izveidots detalizēts cilnis. Vai vari iztēloties, kā tur sēž nepielūdzams tiesnesis un pieņem nozīmīgus lēmumus? Es noteikti varu.

Akemns galds ar cilni fonā

Cipicos rezidence

Pretī katedrālei ir kādas durtiņas. Ja tu ielūrēsi iekšā, atradīsi grandiozu, bet tukšu telpu. Šī ir Cipico pils – māja, kurā kādreiz mitinājās 15. gs. bagātākā ģimene Trogirā.

Cipicos rezidence

Dodamies izpētīt Trogiras vecpilsētas ieliņas

Pēc centrālā laukuma apskates mana rekomendācija būtu doties atklāt, ko slēpj Trogiras vecpilsētas mazās ieliņas. Kas to lai zina, kas Tevi sagaida aiz katra nākamā pagrieziena. Varbūt tā būs vēl kāda ieliņa. Vai mazs suvenīru veikaliņš. Vai pat eņģelis.

Trogiras eņģeļi

Šīs ieliņas noteikti atsauc atmiņā Šibeniku. Bet noskaņa šeit ir citādāka. Trogira ir nedaudz vairāk… izsmalcināta. Šibenikas ieliņu šarms slēpjas ēku vienkāršībā. Jebkurā gadījumā, noteikti izbaudīju abas. Tomēr tūristu Trogirā ir vairāk.

Trogiras vecpilsētas ieliņa

Trogiras promināde (Riva)

Atrašanās vieta: Trogir riva

Vai Tu ievēroji, ka katrai lielajai Dalmācijas krasta pilsētai ir sava promenāde? Un katrā ir atrodams zils ūdens, palmas un kafejnīcas? Bet šai promenādei ir arī kāda unikāla iezīme – cietoksnis. To mums noteikti jāizpēta tuvāk!

Varētu domāt, ka pēc visām promenādēm, kurās jau esam pabijuši, promenādes varētu sākt apnikt. Ha, gaidi ar maisu! Nesagaidīsi.

Trogiras promināde

Kamerlengo pils

Atrašanās vieta: Kula Kamerlengo

Kontrastā starp pils robustajiem, tumšajiem mūriem un gaišo, priecīgo promenādi ir kas īpašs.

No vienas puses liekas, ka šis cietoksnis ir no pilnīgi cita laika un stāsta (un ir arī, tas celts 15. gs.). Bet no otras – tas piešķir promenādei īpašu odziņu.

Kamerlengo pils

Iegādājoties ieejas biļeti, ir iespējams cietoksni apskatīt no iekšpuses. Bet mēs palūrējām caur durtiņām un sapratām, ka cietokšņa puncītis ir tukšs un tas vairāk darbojas kā skatu platforma.

Trogiras Sv. Marka cietoksnis

Atrašanās vieta: Kula Sv. Marka

Kamēr izbaudām promenādi, ar acs kaktiņu tālumā pamanām kādu vientuļu torni.

Šķiet, ka tas ir mazs cietoksnis vai kas tamlīdzīgs. Ašais meklējums Google atklāj, ka šis ir Sv. Marka tornis. Un ka tas kādreiz ir bijis svarīga Trogiras nocietinājumu daļa. Tagad mēs zinām vairāk.

Trogiras Sv. Marka cietoksnis

Ar šo mazo atklājumu tad arī beidzas mūsu Trogiras piedzīvojumi.


Kādas ir Tava domas?

Manuprāt, Trogira atbilda gaidītajam. Šo vietu nereti raksturo kā skaistu seno laiku pilsētu, un tāda tā arī ir. Vieta noteikti ir tūristiska, bet arī tam es biju emocionāli sagatavojusies, tāpēc man tas netraucēja. Es izbaudīju arhitektūru un noskaņa bija laba. Vienīgais, ko nožēloju, ir tas, ka neuzkāpu zvanu tornī.

Kravice waterfall in Bosnia and Herzegovina

Apskati visu mūsu ceļojuma uz Horvātiju un Bosniju un Hercegovinu maršrutu

Vēl daudz citu ideju ko apskatīt un nogaršot

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi