Kuģis

Snorkelēšanas kruīzs no Splitas. Zilā lagūna / zemūdens muzejs

Kas ir pirmā lieta, kas tev ienāk prātā saistībā ar ceļojumu uz Horvātiju? Sauksim savus variantus uz trīs. 1, 2, 3! Kristāldzidrie ūdeņi! Un kā gan vēl labāk noslēgt tik aktīvu atvaļinājumu, kā mūsējais, ja ne ar relaksējošu snorkelēšanas kruīzu no Splitas? Tādu, kurā tu vari mierīgi atslābināties uz saules klāja, izbaudīt skatus, un tad, kad paliek par karstu, ielēkt piedzīvojumā (kristāldzidrajā ūdenī), lai izpētītu pasauli jūras dzelmē.

Snorkelēšanas kruīzu piedāvājums no Splitas ir ļoti plašs. Mēs izvēlējāmies “Blue Lagoon Boat Tour with Underwater Museum and Lunch Included” jeb citā vārdā – pirātu kuģi. Un, manuprāt, tā bija ļoti veiksmīga izvēle. Tāpēc, lai atvieglotu izvēles procesu arī tev, šī būs mana atsauksme par šo snorkelēšanas kruīzu no Splitas. Parunāsim gan par labo, gan ne tik labo.


Atrašanās vieta: Kruīzs sākas/beidzas Splitā


Izmaksas: Maksas aktivitāte. Apskati cenas un veic rezervāciju šeit.

Piezīme: Aktivitāti jārezervē iepriekš, jo vietu skaits ir ierobežots.


Ilguma: ~8 stundas un 30 min


Kā nokļūt: Kuģis atiet no Splitas promenādes, tāpēc ja atrodies Splitā uz turieni vari tikt kājām vai ar sabiedrisko transportu.


Visi uz klāja! Nospraužam kursu uz Zilo lagūnu

Kad tu sper kāju uz pirātu kuģa, tev ir jāizdara 2 izvēles. Vispirms tev jāizvēlas ko ēdīsi pusdienās (vistu, zivi vai veģetāro piedāvājumu). Un pēc tam tev jāizvēlas kur tu sēdēsi.

Ja tu stāvi rindas beigās, tad otrajā jautājumā tavas izvēles iespējas var būt diezgan ierobežotas, tāpēc ierašanās pēdējā brīdī nav labākais plāns. Un man ir nelabas aizdomas, ka tas cik ļoti tu izbaudīsi šo snorkelēšanas braucienu ir lielā mērā atkarīgs no tā, kādu sēdvietu tev izdosies dabūt.

Uz saules klāja dzīve liekas pasakaina. Bet, es redzu kā kāds varētu visu braucienu pukoties, ja viņš gribēja sauļoties un uz augšējā klāja visi krēsli ir aizņemti. Lai gan, karstākās dienās apakšējam klājam ir sava priekšrocība – ēna. Tā ka arī šāda izvēle man ir saprotama.

Views of Split from a ship

Mums palaimējas tikt pie vietiņas uz augšējā klāja, un, pirātu mūzikai skanot, piedzīvojums var sākties.

Skati no kuģīša ir brīnišķīgi. Kad peldam prom no krasta (kā arī atgriežoties) varivērot Splitas namus un laivas, un jahtas, kas pietauvotas netālu no krasta. Tālāk jūrā tevi sagaida klintis un salas. Dažas ir samērā zaļas. Bet citas izskatās izdegušas. Kokiem, kas aug uz šīm salām, vairs nav nevienas lapas.

Cliffs in the water

Spīd saule. Ūdens ir gandrīz tik zils cik vien tas var būt (bet tas būs arī vēl zilāks). Valda pilnīgs miers un iestājas tāds laiskums. Izskatās, ka daži citi kuģotāji, kuriem bijusi gara nakts, ir pat aizmiguši savos sauļošanās krēslos.

Pirmā snorkelēšanas pietura – “iesildīšanās”

Laiks lido. Pēc kāda brīža tiek izziņota pirmā snorkelēšanas pietura. Niršanai nepieciešamās brilles un trubiņu iespējams saņemt apmaiņā pret depozītu naudas vai ID kartes formātā. Bet neuztraucies, ja brauciena beigās ekipējumu atgriezīsi, tiksi atpakaļ arī pie tā ko iemainīji.

Es sauktu šo vietu par iesildīšanās pieturu. Kaut arī tas ir skaists līcis ar dzidri zilu ūdeni, ne krastā, ne dzelmē nav pārāk daudz ko redzēt.

View of bay from a snorkelling cruise ship

Tomēr tas nešķiet svarīgi. Kaut arī nav pārāk karsts, visi nepacietībā mīņājas, gaidot iespēju ielēkt ūdenī. Jo šis ūdens izskatās tik aicinošs, tik atsvaidzinošs. Jautrība ir garantēta!

Tad nu lecam iekšā.

Man šī ir pirmā snorkelēšanas pieredze, tāpēc es esmu nesamērīgi priecīga par pirmo zemūdens iemītnieku, ko pamanu. Uzmini kas tas ir? Jūras ezis, kas atpūšas akmeņos.

Pelde bija perfekta. Un pēc tik lieliskas peldes visi ir izsalkuši. Kruīza kompānija to, protams, zina, tāpēc nākamais punkts dienas kārtībā ir pusdienas.

Pusdienas uz klāja

Jāsaka, ka dēļ atsauksmēm tūroperātora lapā, pusdienu jautājums mani nedaudz uztrauca.

Tā kā Horvātija ir izslavēta ar savām jūras veltēm, es izlēmu, ka grillēta zivs varētu būt visdrošākā opcija. Un es stāvu aiz savas izvēles. Es, protams, neesmu gardēdis, bet manuprāt, zivs bija diezgan garšīga.

Ja izvēlies šo maltītes opciju tev tiek vesela grillēta zivs, kāpostu salāti, nedaudz grillētu dārzeņu (tie gan man tā ne pārāk) un maize. Zivs bija pilnībā izcepta un arī garšvielu netrūka. Tāpēc no manas puses, bez sūdzībām. Par citām opcijām gan nemācēšu komentēt. Un es esmu pieradusi ēst tā, pa vienkāršo.

Pie pusdienām snorkelēšanas kruīza viesi var baudīt arī bezlimita vīnu. Bet šeit man ir jābūt godīgai un jāsaka, ka kvalitāte nebija tā augstākā un vīns man galīgi nelikās baudāms.

Pēc pusdienām mēs turpinām ceļu uz Zilo lagūnu. Un izskatās, ka mums ir parādījušies viesi. Vai varbūt pareizāk būtu teikt – mūs vajā. Kuģim dzenas pakaļ desmitiem kaiju. Rodas tāda, apokaliptiskas filmas sajūta.

Sequels following a ship

Otrā snorkelēšanas pietura – Zilā lagūna

Es nebiju droša, ko sagaidīt no Zilās lagūnas. Internetā tā ir aprakstīta kā perfekta pludmale ar kristāldzidru ūdeni, kas ir ideāli piemērota snorkelēšanai un peldēšanai. Neko daudz vairāk par šo vietu es nevarēju atrast.

Jāsaka, ka apraksts ir atbilstošs. Bet interesanti, ka viss ūdens plašums tavā priekšā nav viens vienmērīgi tirkīzzils pleķis. No attāluma var redzēt, ka ūdenī ir arī tumšāki laukumi, kas kopā ar mazajām laiviņām un ne tik mazajām jahtām veido skaistu rakstu.

Kopumā – ļoti patīkams skats.

View of water from ship

Bet, diemžēl, gadās visādi. Šoreiz vējš ir tik spēcīgs, ka lielākā daļa cilvēku izvēlas palikt sauļoties uz kuģa, nevis kāpt ūdenī, cīnīties ar viļņiem. Un tā kā kuģis ir pietauvots tālu no krasta, nekā cita, ko darīt šeit nav.

Reizēm paveicas un reizēm nē. Tāpēc paņemsim no šī labāko ko varam un mēģināsim nedaudz iesauļoties. Un man ir lielas cerības uz nākamo snorkelēšanas kruīza pieturu – Zemūdens muzeju.

Trešā snorkelēšanas pietura – Zemūdens muzejs

Ūdenī tiešām kaut kas ir. Tas ir tumšs pleķis. Tā ir mistērija.

Šajā pieturā drosmīgākie kruīza viesi var parādīt savas spējas apmest salto lecot no augšējā klāja. Man jau skatoties skrien trīsas. Vai tu uzdrošināsies? 

Tie, kuri nav tādi adrenalīna cienītāji (piemēram, es) ūdenī var tikt arī lecot no apakšējā klāja vai izmantojot trepītes. Kā arī šajā pieturā ir maza piestātne, kas nozīmē, ka šeit pastāv iespēja izkāpt sauszemē. Ja nu gadījumā tev ir vēlme pasauļoties pludmalē.

Bet tagad man ir jāatzīstas. Es neredzēju nevienu skulptūru. Izrādās, ka es nepeldu pietiekami labi, lai varētu veikt distanci no kuģa, līdz vietai, kur skulptūras iegremdētas ūdenī.

Tāpēc mans lielākais snorkelēšanas piedzīvojums ir mazo zivtiņu vērošana pie kuģa. Kāda izgāšanās!

Bet ir arī labas ziņas! Miks prot peldēt. Tāpēc šeit būs neliela intervija ar viņu par to, ko dzelmē iespējams redzēt.

Person swimming in a clear water

Vai zem ūdens tiešām ir statujas?

Jā, ir. Un sajūta ir tāda, kā piedaloties National Geographic raidījumā. Tu ienirsti un redzi skulptūru, kurā attēlota kāda reliģiska figūra. Skulptūra ir nedaudz apaugusi ar jūraszālēm. Apkārt peld mazas zivtiņas. Un tad tu ieraugi krabi! Vai tu kādreiz esi redzējis savvaļas krabi? 

Man tā skauž!

Izklausās pēc neaizmirstama piedzīvojuma! Tad nu man atliek tikai mēģināt iztēloties, kā dzelmē izskatās, skatoties uz bildēm Zemūdens muzeja mājaslapā. Tur atrodama skaista galerija.

Laiks ballītei

Citā situācijā atvadas no šādas vietas būtu skumjas. Bet ne uz pirātu kuģa!

Atpakaļceļā, daļa augšējā klāja krēslu tiek aizvākti, lai atbrīvotu vietu dīdžeja galdam, un ballīte var sākties. Plus punkti par to, ka skaņu celiņā iekļautas arī dziesmas no mūzikla Mama Mia. Ļoti atbilstoši.

Tas cik patīkama ballīte uz kuģa būs, protams, ir atkarīgs no tā, kāda ir publika. Šoreiz viss ir diezgan mierīgi. Klāja viducī dejo bariņš meiteņu, kas bāriņā nopirkušas kokteiļus. Bet klāja galā sēž cilvēki, kas vienkārši vēlas izbaudīt mūziku un skatus. Neviena no grupām šoreiz otrai netraucē.

Person sitting on sundeck

Tad nu tādā, jautrā atmosfērā, kuģojam atpakaļ uz Splitu.


Kādas ir tavas domas?

Es patiesi izbaudīju šo snorkelēšanas kruīzu no Splitas. Tas bija kā perfekts punktiņš uz i mūsu Horvātijas ceļojuma noslēgumā. Tomēr man ir aizdomas, ka manu apmierinātības līmeni stipri ietekmē tas, cik veiksmīgi sakrita apstākļi. Maija beigās kuģis nebija pārpildīts, laiks bija lielisks un mums izdevās tikt pie vietiņas uz augšējā klāja. Ja kādā no šiem trim punktiem man nebūtu tikusi laimīgā loze, iespējams, ka braucienu es tik ļoti neslavētu.

Ko ņemt līdzi dodoties šajā snorkelēšanas kruīzā no Splitas

Šīs ir dažas lietas, ko noteikti rekomendēju ielikt somā: 

Kravice waterfall in Bosnia and Herzegovina

Apskati visu mūsu ceļojuma uz Horvātiju un Bosniju un Hercegovinu maršrutu

Vēl daudz citu ideju ko apskatīt un nogaršot

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi