Krkas Nacionālais parks

Krkas Nacionālais parks. Vairāk nekā tikai ūdenskritumi

Esmu dzirdējusi daudz diskusiju par to, vai Horvātijas ceļojuma laikā ir vērts apmeklēt gan Krkas Nacionālo Parku gan Plitvici. Tad nu jādodas to noskaidrot! Baumo, ka Krku ir vērts apmeklēt tad, ja Tu apskati vairāk nekā tikai galveno ūdenskritumu. Tāpēc nospraudīsim mērķi Krkā izbaudīt pēc iespējas vairāk dažādu pieredžu.

Plāns ir šāds: vispirms iziesim taku, kas ved uz Skradinski Buk, bet pēc tam ar laivu aizbrauksim uz kādu salu, uz kuras paslēpts klosteris, apmeklēsim senas ūdensdzirnavas, atradīsim vēl vienu ūdenskritumu un ielūrēsim kādā tumšā alā.

Cerams, ka tev kājās ir ērti pārgājiena apavi!

!!!! Šis ir 360 video – Tu vari vilkt pa ekrānu, kad video tiek atskaņots, un kamera griezīsies, lai parādītu tev dažādus leņķus. Var gadīties, ka pirms atskaņošanas iestatījumos ir jānomaina kvalitāte uz augstāku. Video ir anglu val., bet tas pats stāsts ir atrodams zemāk latviešu valodā.

Atrašanās vieta: Lozovac ieeja & Roški slap ieeja


Izmaksas: Nepieciešams iegādāties biļeti. Apskati cenas un pērc biļeti šeit.

Piezīme: Brauciens ar laivu nav iekļauts ieejas biļetes cenā, par to ir jāmaksā papildus.


Ilgums: Visa diena


Kā nokļūt: Ar auto / Autobusu / Organizētu tūri


Interesē specifiska daļa informācijas? Lec uz:

Ko apskatīt Krkas Nacionālajā parkā Lozovec ieejas rajonā

Perfekto skatu vieta – taka uz Krkas dārgakmeni – Skradinski Buk ūdenskritumu

8 no rīta cilvēku pūļi vēl nav ieradušies, bet es zinu, ka drīz te viss čumēs un mudžēs ar tūristiem. Tāpēc mums jābūt stratēģiskiem! Visprātīgāk šķiet sākt ar Krkas parka populārāko daļu – pastaigu taku, kas ved uz galveno ūdenskritumu.

Tā kā mūsu starta punkts ir Lozovac ieeja, mums būs iespēja vispirms iziet pastaigu maršrutu un Skradinski buk ūdenskritumu apskatīt takas beigās, tā teikt, saldajā ēdienā.

Pirmais iespaids – Krka ir satriecoši skaista.

Sulīgi zaļu koku ēnā uz priekšu vijās koka laipas un zemes taciņas. Tām abās pusēs ir ūdens, kas ir tik dzidrs, ka tajā var saskatīt mazas, ņipras zivtiņas. 

Krka Nature Park foottrail

Kurkst vardes. Dzied putni. Ik pa brītiņam burbuļo kāds mazs ūdenskritumiņš, vai kāda straumīte, kas sapņo kļūt par ūdenskritumu. Tā ir īsta dabas simfonija!

Clear water in Krka National Park

Krkas ūdenskritumu un minī ūdenskritumiņu medības

Izskatās ka Krka zina, kā sakārdināt.

Kad kādu laiciņu esam baudījuši mazos ūdenskritumiņus, mūsu priekšā iznirst skatu vieta, no kuras paveras lielisks skats uz lielo ūdenskritumu tālumā.

Šeit jau pulcējas bariņš cilvēku. Bet arī ūdens, kāda man nezināma iemesla dēļ, no šejienes izskatās daudz zilāks, nekā tuvplānā.

View to waterfall in distance in Krka Nature park

Vēl pēc brīža mēs uzskrienam virsū skaistai, vecai ēkai, kas apaugusi ar efejām. Aiz tās slēpjas vēl viens liels ūdenskritums. Šis lepojas ar vairākām stiprām straumēm, kas burbuļo pāri sūnām apaugušiem akmeņiem.

Vai ir iespējams atrast vēl romantiskāku vietu?

Waterfall

Iespējams. Mums palaimējas atrast arī kāda ūdenskrituma skeletu. Straume ir izžuvusi, bet smiltīs vēl aizvien iespējams redzēt rakstus, ko izgrauzis ūdens.

Dried out waterfall in Krka

Uzņem perfekto bildi ar Skradinski Buk ūdenskritumu

Un tad izrādās, ka esam sasnieguši parka galveno apskates objektu, slaveno Skradinski Buk ūdenskritumu.

Tas ir skaists vairāku līmeņu ūdenskritums, kuram piemīt milzīgs spēks. Peldēt šajā ūdenskritumā vairs nav atļauts. Bet šeit ir iekārtota laipa, pa kuru var piekļūt šim dabas brīnumam tuvāk, lai uzņemtu perfektu foto.

Ūdenskritums nenoliedzami ir skaists. Tomēr, ja man to jāsalīdzina ar Plitvici vai Kravices ūdenskritumu Bosnijā, jāatzīst, ka šis ir mazāks un vienkāršāks. Es varu saprast kāpēc cilvēki, kas Krkā apmeklē tikai šo ūdenskritumu varētu just mazuma piegaršu.

Bet tāpēc jau mēs apskatīsim vairāk, nekā tikai vienu ūdenskritumu! Un pat ja mums nebūtu šādas iespējas – taka, kas veda uz Skradinski buk patiesi bija perfekta.

Skradinski Buk waterfall in Krka

Ūdenskrituma tuvumā atradīsi arī vairākas ēkas, kurās iekārtota izstāde ar tradicionālajiem rokdarbiem, gatavošanas piederumiem un informāciju par ūdensdzirnavu vēsturi Krkā.

Historic objects

Bet mēs esam nostaigājuši krietnu gabalu, šķiet, kādus 5,5 kilometrus. Tāpēc domāju, ka ir laiks nedaudz atpūsties. Un kur vēl labāk uzlādēt baterijas, ja ne laivā?

Laivu brauciens uz Visovac salu Krkā

Krkā ir kāds klosteris, kas ir tik noslēgts no apkārtējās pasaules, ka uz to iespējams nokļūt tikai ar laivu. Izklausās intriģējoši, vai ne?

Patiesībā, Krkā pieejami vairāki, dažādi laivu braucienu maršruti, bet tie nav iekļauti ieejas biļetes cenā. Tāpēc ja vēlies kādu no tiem izmēģināt, jārēķinās ar papildus izmaksām. Šoreiz izmēģināsim aptuveni 2 stundas ilgo braucienu uz Visovac salu un atpakaļ.

Šis brauciens ir ļoti nomierinošs.

Visu ceļu tev apkārt ir tikai ūdens, nelieli uzkalniņi, kas noauguši ar kokiem. Nekādas rosības vai trauksmes. Kāds šo braucienu noteikti sauktu par garlaicīgu, bet es to saucu par mierpilnu.

Boatr ride in Krka National Park

Vai lai pilnībā izbaudītu Krku ir nepieciešams doties laivu braucienā? Nē. Bet, ja līdzekļi atļauj un gribas uz brīdi pasēdēt, pabaudīt skatus bez liekas piepūles, šī ir lieliska opcija kā atpūtināt kājas.

Mierpilna vieta lūgšanām

Pēc aptuveni 40 min ilga brauciena, tu ieraugi Visovac salu. Tā vairs neizskatās, kā Krkas mārketinga materiālos, jo salu slēpj koki. Bet pats baznīcas tornīša galiņš vēl ir redzams.

Kad laiva apstājas seko īsa instrukcija, kurā mums pastāsta, ko uz salas iespējams apskatīt, un ka mums ir 30 minūtes laika.

Church behind trees

Uz mazās saliņas tu atradīsi dārzus, kuros aug augļi un dārzeņi. Šeit slejas skaista, sena baznīca un izveidots arī muzejs, kurā iespējams apskatīt reliģiskus artefaktus.

Visovac salā aura ir tikpat mierpilna, kā virs ūdens. Šķiet ka tāds jēdziens, kā steiga šeit neeksistē. Patiesi perfekta vieta lūgšanām.

Monastery on Visovac island, Krka

Kad pusstunda uz mazās saliņas ir paskrējusi, laiva nogādā mūs atpakaļ sākuma punktā.

Bet ar to piedzīvojumi vēl nebeidzas. Tā kā baterijas ir uzlādētas, ir laiks lekt auto un doties uz Roški Slap ieeju, kura atrodas aptuveni 30 – 40 minūšu brauciena attālumā.

Ko apskatīt Krkas Nacionālajā parkā Roški Slap ieejas rajonā

Izpētīsim Krkas vecās ūdensdzirnavas

Senā, robustā akmeņu ēkā, kuras priekšā savas pensijas dienas izbauda veci rati, nenoliedzami ir kas romantisks.

Dažas no Krkas ūdensdzirnavu kompleksa būvēm ir piedzīvojušas modernas pārvērtības – vienā ir restorāns, otrā suvenīru veikaliņš. Bet īstais dārgums ir tās dzirnavu ēkas, kas darbojas, kā brīvdabas muzejs. Nāc, palūrēsim, kas ūdensdzirnavām vēderā!

Watermills in Krka National Park

Vai Tu kādreiz esi redzējis ūdensdzirnavas? Atzīšos, es biju redzējusi tikai vienas. Un tām ārpusē bija milzīgs rats, kurš, ar ūdens spēka palīdzību, bija griezies desmitiem gadu un visticamāk, turpinās griezties mūžīgi. Tāpēc Krkas dzirnavu iekārtojums mani pārsteidza nesagatavotu.

Šeit lielā riteņa vietā tu atradīsi rindu ar identiskiem dzirnakmeņiem, kas klusi sēž pustumsā. Gluži kā pamestā rūpnīcā, kurā visi darbinieki vienu dienu piecēlušies, aizgājuši, un atstājuši savus instrumentus.

Watermills

Citā telpā zemē ierektas lielas mucas, kurās virpuļo ūdens. Diezgan interesantas. Bet kam tās domātas?

Barel in the ground

Pa mazāk iemītām takām 

(Neparādās video)

No Krkas ūdensdzirnavām sākas arī kāda dabas taka, pa kuru mēs kādu brītiņu pagājām. Šeit atradīsi klintis, kokus un kādu kāpostu lauku.

Tā kā ainava bija pārāk līdzīga tām dabas takām, kuras varam apskatīt mājās, pēc diviem kilometriem padevāmies un griezāmies riņķī. Lai pietiktu laika apskatīt vēl pāris vietas, kuras var redzēt tikai Krkā. Ja mēs šādi kaut ko palaidām garām – dod ziņu. Būs interesanti dzirdēt.

Clifs in Krka National Park
Nature trail in Krka

Roški Slap skaistās kaskādes

Simts dolāru jautājums – kur ir Roški slap ūdenskritums?

Pēc kartes izskatījās, ka tam jābūt kaut kur starp ūdensdzirnavām un tiltu, kuru šķērsojām, lai nokļūtu līdz autostāvvietai. Es esmu gatava saderēt, ka dzirdēju kā burbuļo ūdens! Tomēr, lai kā arī mēs meklētu, šajā rajonā taku uz ūdenskritumu neatradām.

Tā nu mēs atzīstam savu sakāvi un dodamies apskatīt Oziđana Pećina alu.

Bet lai pie šīs alas nokļūtu ir jāpievar ļoti, ļoti augstas kāpnes. Nemelošu – šīs kāpnes izskatās biedējošas. Gatavs?

Stairs to Oziđana pećina cave in Krka Nature Park

Kaut kur kāpņu viducī man jau trūkst elpas. Miks ir izvirzījies vadībā, bet es sāku nožēlot savas izvēles. Līdz brīdim, kad skatam paveras Roški slap ūdenskritums.

Šis dabas brīnums sastāv no virknes kaskāžu, kas veido tādu kā viļņu rakstu. Zaļās notis no apaugušajiem akmeņiem ūdenī savijas ar zaļajiem kokiem krastā, kas savukārt savijas ar klinšu sienu. Pasakaini!

Roski slap waterfall in Krka

Tātad, Roški slap nav tikai leģenda. Vienkārši, lai to ieraudzītu ir jāpakāpjas nedaudz augstāk.

Vai zināji, ka Krkas Nacionālajā aprkā ir arī ala? Oziđana Pećina

Mēs to izdarījām! Mēs pieveicām bezgalīgās trepes! Vari papliķēt sev pa muguru.

Iespējams, ka tu gaidīji nelielu iedobīti. Bet izrādās, ka Oziđana Pećina ala ir garš tunelis, kas iestiepjas dziļi klintī. Ceru ka Tev nav klaustrofobija? Labi, ka ala ir izgaismota.

Oziđana pećina cave in Krka

Bet kas tad tas? Šķiet, ka tur kāds ir!

Aprila april! Tā ir tikai statuja. Diezgan biedējoša alu cilvēka statuja.

Es negribētu šeit būt tumsā. Bet statujas ir interesanta ideja kā vērst cilvēku uzmanību uz to, ka šī ala, par spīti tam, ka tai ir tik grūti piekļūt, kādreiz bijusi apdzīvota.

Statue of a cave person

Vai esi gatavs pieveikt vēl pāris pakāpienu, lai izbaudītu skatu no pašas augšas?

(Neparādās video)

Šajā punktā mēs varētu saukt šo par perfektu dienu un doties mājās. Bet mēs varētu arī sakopot pēdējos spēkus un pieveikt atlikušo trepju posmu. Uzmini, ko mēs darīsim?

No augšas paveras episks skats uz klintīm, koku galotnēm un pārējo pasauli, kas ir tev pie kājām.

Ja tu meklē kādu klusāku stūrīti, tad šī ir īstā vieta, jo šķiet ka lielākā daļa tūristu līdz šejienei netiek.

View from the top

Tilts vīģu ielokā (vēl viena vieta, no kuras pabaudīt Rošk slap )

Jau kopš izkāpām no auto, mēs veiksmīgi spēlējām ķerenes ar lietu. Un izskatās, ka lietus beidzot mūs ir panācis, tāpēc ir laiks šo piedzīvojumu noslēgt. BET… kurš gan grib iet atpakaļ pa to pašu ceļu, pa kuru atnāca?

Iespējams, ka no augšas arī tu pamanīji nelielu tiltiņu, kas šķērso upi. Es esmu gatava saderēt, ka no turienes paveras lielisks skats. Tāpēc dodamies turp.

Abās tilta pusēs aug sulīgi zaļi vīģu koki. Vēl nav pienākusi vīģu sezona, tāpēc augļi ir tikai mazi bērniņi, kam vēl ir nepieciešams laiks lai nobriestu.

Bet kas ir svarīgāk – izrādās, ka arī no šejienes tu vari apskatīt Roški slap ūdenskrituma kaskādes. Protams, skats nav tik iespaidīgs, kā no augšas, bet tas ir daudz pieejamāks tiem, kuri nevēlas vai nevar pievarēt tās ellīgās trepes.

Bridge over waterfall

Tagad gan, lai cik skaista arī Krka nebūtu, esam izlījuši līdz kaulam, tāpēc dodamies tapakaļ uz auto.


Kādas ir tavas domas?

Mans slēdziens – Krka ir brīnišķīga un noteikti ir vērts to iekļaut savā Horvātijas vēlmju sarakstā. Un, ja tev ir laiks un enerģija, es noteikti rekomendētu apmeklēt gan galveno parka daļu, gan Roški slap ieeju.

Un izrādās, ka arī tas vēl nav viss – Krkā esot vēl citas vietas, ko apskatīt. Visam vienā dienā tiešām laika nepietiek!

Biežāk uzdotie jautājumi par Krkas Nacionālo Parku?

Šie ir jautājumi uz kuriem meklēju atbildes pirms sava brauciena.

Vai es varu vispirms apmeklēt ieeju uz kuru iegādājos biļeti (piem. Lozovec), pēc tam iziet ārā un atkal ieiet iekšā Roški Slap ieejā?

Jā, ja iegādājies biļeti uz visu parku, tad tas ir iespējams. Galvenais saglabā biļeti līdz apmeklējuma beigām, jo pie Roški slap ieejas mums to prasīja atkārtoti uzrādīt.

Kā nokļūt no Lozovec vai Skradin ieejas uz Roški slap?

Mēs izgājām ārā no parka un braucām ar auto (30-40 min ceļā). Bet, ja tev nav auto, cik saprotu uz Roški slap iespējams nokļūt arī 4 stundu garās laivu tūres ietvaros.

Kur iegādāties biļetes uz laivu braucienu?

Kā jau iepriekš minēju, brauciens ar laivu Krkā ir par papildus maksu. Kaut arī ieejas biļetes parkā iespējams iegādāties tiešsaistē, biļetes uz laivu braucienu iespējams iegādāties tikai atrodoties pašā parkā. Tiešsaistē iespējams apskatīt tikai cenas. Un atceries, ka vietu skaits laivā ir ierobežots.

Vai Skradinski buk ūdenskritumā ir atļauts peldēties?

Nē, šajā ūdenskritumā peldēties vairs nav atļauts. Ja ieraugi bildes, kurās cilvēki peldās, tad zini, ka tās uzņemtas pirms ierobežojumiem, kas tika ieviesti dažus gadus atpakaļ. Ja tevi interesē tieši peldēšana ūdenskrituma tuvumā, peldēt joprojām ir atļauts Kravices ūdenskritumā, kas atrodas Bosnijā un Hercogvinejā.

Kādu maršrutu Krkā mēs izvēlējāmies?

Šeit būs bildes no mana Garmin.

1) Lazovac ieeja > Skradinski buk ūdenskritums > Laivu piestātne (sarkanais punkts) > Visovac sala (ar laivu) > Laivu piestātne > Lazovac ieeja

2) Roški slap ieeja > Ūdens dzirnavas > Daļa no dabas takas uz Utvrda Kaamicka (nogājām tikai 2km turp un atpakaļ, jo padevāmies) > Oziđana Pećina ala > Pāri tiltam > Roški slap ieeja

Screenshot of a walk from Garmin

5.19 km

Screenshot of a walk from Garmin

8.89 km

Kāpēc braucām paši, nevis izvēlējāmies tūri?

Tūrēm ir laika ierobežojums, bet mēs parkā vēlējāmies pavadīt visu dienu, lai redzētu pēc iespējas vairāk. Kā arī vēlējāmies apmeklēt abas ieejas.

Vai pie ieejas ir autostāvvieta?

Lozovec ieeju izvēlējāmies tieši tāpēc, ka pie tās ir liela autostāvvieta. Pie Roški slap ieejas auto sanāk atstāt nomalē, bet vietas pietiek vairākiem auto.

Kravice waterfall in Bosnia and Herzegovina

Pilnais Horvātijas un Bosnijas un Hercogovinas maršruts

Ko apskatīt, ko nogaršot, ko piedzīvot. Plus noderīga informācija.

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi