Vidzemes akmeņainā jūrmala

Pārgājiens Vidzemes akmeņainajā jūrmalā. Tūja – Ķurmjrags.

Iekšējais dzinulītis kūda izlocīt kājas, paelpot svaigo jūras gaisu un pabaudīt piekrastes burvīgos skatus? Nu tad dosimies pārgājienā pa Vidzemes akmeņaino jūrmalu! Mēs plānojam iet ~8 km , bet ja šis izaicinājums Tev ir par lielu, ir arī nedaudz īsāks variants. Un, pretēji, ja šis piedāvājums izklausās nedaudz par īsu – ir arī garāka versija. 

Gribu gan uzreiz brīdināt visus Instagram tūristu vietu foto medniekus – šis nav grandiozo objektu pārgājiens. Šeit atradīsi skaistus skatus, bet tie, lielākoties būs dabas skati. Dažādi akmeņi un akmentiņi. Jūra. Es šo sauktu par pārgājienu ar fokusu uz iekšēju mieru un kārtīgu izkustēšanos. Ja tas ir tas ko meklē – lasi tālāk.


Atrašanās vieta: Sākuma punkts / Beigu punkts


Izmaksas: Bezmaksas


Cik nostaigājām: ~8km gar jūru, 10.55 km ar iešanu uz auto


Kā nokļūt: Ar auto


Pārgājiena pa Vidzemes akmeņaino jūrmalu loģistika

Tā kā pārgājiens ir gar piekrasti, Tev ir divi varianti – doties turp un atpakaļ pa vienu un to pašu ceļu, vai arī, ja pārgājiena komandai ir divas mašīnas, vienu auto var atstāt sākuma punktā un otru beigu punktā. Mēs izvēlējāmies otro opciju. 

Bet izrādās, ka atrast vietu, kur apstāties Vidzemes akmeņainajā jūrmalā ir diezgan sarežģīti. Tūjā ir neliela bezmaksas stāvvieta un laikam arī kempings, kurā auto var atstāt par maksu. Ja plāno iet līdz Veczemju klintīm, tad tur arī ir opcija atstāt auto maksas kempingā. Bet pa vidu? Vienīgā vieta, ko atradām bija Brīvnieku stiga, kur bija neliels ceļa posms bez aizlieguma zīmēm.

Pārgājiena pa Vidzemes akmeņaino jūrmalu sākuma punkts – Tūjas mols

Pārgājienu sākam pie Tūjas mola.

Laika zoba ietekmē, Tūjas mols ir pa daļai izšķīdis un tālāko galu ir iekarojuši putni. Es neriskētu mēģināt pa šo molu iet, bet bildes, manuprāt, iznāk tīri glītas. Kā Tev liekas?

Tūjas mols

Un kā tad bez kāda interesanta fakta, ar ko Tu varēsi atstāt iespaidu uz draugiem. Kādreiz pāri Tūjas mola laivu steķiem gājusi caurule, pa kuru ar ventilatora palīdzību no kuģa uz zivju rūpnīcu transportētas zivis (avots). Vai vari iedomāties?

Bet ir laiks sākt soļot. Tad nu dodamies uz priekšu, gar krasta līniju.

Vidzemes akmeņainās jūrmalas piekrastes šarms

Vai vari uzminēt ar ko Vidzemes akmeņainā jūrmala ir slavena?

Protams, ka ar akmeņiem. Šeit to sabiris vairāk nekā Pokaiņos. 

Kaut arī piekrastes pamata segums ir  smiltiņas, pa kurām var iet pat basām kājām, visu pārgājiena laiku tevi pavada lielāki un mazāki akmeņi. Tie ir krāsaini kā konfektes. Kādam jūra izgrauzusi neparastus robus. Citi ir mazi un apaļi, kā zaķu spiriņas. Ir arī pāris milži.

Akmeņi Vidzemes akmeņainajā jūrmalā

Jo tālāk no Tūjas, jo ainava kļūst mežonīgāka un akmeņaināka.

Papildus akmeņiem piekrastei intrigu piešķīruši arī citi pārgājienā gājēji. Vispirms mēs uzduramies kādam mākslas darbam, kur kāds rūpīgi smiltīs savilcis līnijas. Kā tādā zen dārzā. Tālāk, kāds izveidojis nelielu vigvamu, vēl kāds parakstījies.

Smilšu māksla

Nevaru gan apsolīt, ka tava pārgājiena pa Vidzemes akmeņaino jūrmalu laikā, šeit kāds šedevrs veļ būs saglabājies. Bet kāpēc neiesaistīties šajā akcijā un neatstāt kādu zīmi pašam? Es arī smiltīs kaut ko ierakstīju.

Ķurmraga bāka

Laiks un kilometri lido nemanot.

Tā, žiglā solī esam nonākuši līdz vietai, kur pludmale šķietami beidzas un sākas akmeņu lauks.

Vidzemes akmeņainā jūrmala

Bet izrādās, ka tā ir tikai mirāža. Starp akmeņiem diezgan viegli var izmanevrēt, un kad šī mazā šķēršļu josla ir pievarēta, skatam paveras Ķurmraga bāka.

Es nemelošu – par bāku to nosaukt ir diezgan grūti. Tas vairāk izskatās pēc metāla staba ūdenī.

Ķurmraga bāka

Bet, ja Tu vēlies dzirdēt kādu interesantu faktu – kādreiz tā tiešām bijusi bāka, kura stāvējusi pļavā netālu no krasta. Tad, tai uzbrukuši divi orkāni. Pirmais bāku nopostījis, otrais ieskalojis ūdenī, kur tā sēž vēl šodien. Tagad tu zini vairāk. 

It kā šeit varētu pārgājienu pa Vidzemes akmeņaino jūrmalu noslēgt. Noieti gandrīz 6 kilometri. Bet man vēl ir duka. Un Tev? 

Vadoties pēc kartes Ežurgu klintīm būtu jābūt vien kilometru ar astīti tālāk. Nu tad turpināsim pārgājienu pa Vidzemes akmeņaino jūrmalu un dosimies tās meklēt!

Vai mēs atradām Ežurgu klintis? 

Godīgi sakot. Es nezinu. 

Mēs turpinām pastaigu pa akmeņaino jūrmalu, un ainava kļūst arvien mežonīgāka. 

Pēc neilga laika tālumā parādās oranži pleķīši, kas visticamāk ir klintis. Raitā solī dodamies turp

Atsegumi Vidzemes akmeņainajā jūrmalā

Bet kad nonākam līdz klintīm, kaut kas šķiet ne tā. Tie pavisam noteikti ir klinšu atsegumi. Ar gropītēm, rieviņām un tādām kā trijstūrveida aliņām. Skaisti. Tomēr šie atsegumi īsti neizskatās tādi kā bildēs. Tiem ir tāda neliela mazuma piegarša.

Atsegumi Vidzemes akmeņainajā jūrmalā

Nu labi. Varbūt Vidzemes akmeņainajā jūrmalā ir vairāki atsegumi un mums jāpaiet vēl mazliet uz priekšu.

Domāts darīts. Ejam.

Līdz atduramies pret īpaši mežonīgu vietu, kur sabiris tik daudz akmeņu, ka izveidojas tāda kā dabas šķēršļu josla. Lai tiktu pāri būs jākāpj un jāmanevrē. Bet protams, ka tā nav neiespējamā misija. Tomēr pirms šīs avantūras nolemju iemest aci kartē. Un karte saka, ka Ežurgu atsegumiem mēs jau esam pagājuši garām!

Tad tomēr tie ir tie atsegumi, kurus redzējām pirms brītiņa? 

Es tiešām nezinu. Ceru, ka kāds man kādreiz pastāstīs vai tas ir mārketings vai arī mūs muļķoja vadātājs. Bet tā kā līdz nākamajam apskates punktam Vidzemes akmeņainās jūrmalas pārgājienu maršrutā (Veczemju klintīm) ir vēl pāris kilometri un auto palicis Ķurmragā, tad šeit nolemjam griezties riņķī un doties uz mašīnu.

Bet tiem, kas vēlas salasīt vairāk kilometru, varu teikt, ka Veczemju klintis ir iespaidīgākas, nekā tikko redzētie atsegumi, un noteikti ir vērts soļot arī tālāk.

Par peldēšanu Vidzemes akmeņainajā jūrmalā

Pēc tik daudziem kilometriem siltā saulītē, noteikti gribas atvēsināties ūdenī.

Bet izrādās, ka Vidzemes akmeņainajā jūrmalā tas nav nemaz tik vienkārši. Jo… visur ir akmeņi. Kā saka, mietam divi gali.

Lai cik skaisti šie akmeņi arī nebūtu, ūdenī tie ir diezgan slideni. Un tiem patīk spēlēt paslēpes zem jūras smiltīm. Kas var diez ko nepatikt taviem kāju īkšķiem. Kā arī, šeit mēdz veidoties stipri viļņi, kas velk iekšā ūdenī.

Tāpēc dodoties peldēt ir jābūt īpaši uzmanīgam! Un jāatrod īstā vietiņa – tāda, kurā akmeņu ir mazāk. Mūsu kompānija beigu beigās tikai iebrida pamērcēties, un kāds tāpat aizķērās aiz zemūdens akmeņa. Ja neesi pārliecināts par savām spējām, neriskē.

Akmeņi Vidzemes akmeņainajā jūrmalā

Kādas ir tavas domas?

Agrāk es vienmēr centos pārgājienu maršrutos iekļaut ko grandiozu. Jo es baidījos, ka maniem līdzgājējiem nebūs interesanti. Bet kā parāda Vidzemes akmeņainā jūrmala – ne vienmēr vajag pilis, alas, ūdenskritumus un citus brīnumus. Reizēm pietiek tikai ar skaistu dabu, labu kompāniju un svaigu gaisu.

Ko Tev jāzina plānojot pārgājienu Vidzemes akmeņainajā jūrmalā?

Pārgājienu maršruti Vidzemes akmeņainajā jūrmalā

Tūja – Ķurmrags ~5.7 km (mērot pēc Google taisnā līnijā) vienā virzienā.

Tūja – Ķurmrags – Ežurgu klintis – Ķurmrags ~7.8 km (mērot pēc Google taisnā līnijā) vienā virzienā

Tūja – Veczemju klintis ~10,5 km (mērot pēc Google taisnā līnijā) vienā virzienā

Bet realitātē mums ejot Auto – Tūjas mols – Ķurmrags – Ežurgu klintis – Ķurmrags – gājiens uz auto sanāca savākt 10.55 km. Tie ~8 ir tikai pa pludmali.

Labierīcības un ģērbtuves

Labiekārtotas ģērbtuves un labierīcības atradīsi pārgājiena sākuma punktā pie Tūjas mola. 

Ja esi aizmirsis paņemt līdzi ko padzerties vai kādu našķi, Tūjā ir arī mazs veikaliņš.

Pieejamība

Maršruts ir pa smiltīm, tāpēc nebūs piemērots ratiņkrēslam un bērnu ratiņiem. Pirmais maršruta posms ir mazāk akmeņains, bet ap Ķurmragu un tālāk sāk parādīties vairāk akmeņu. Ir vietas, kur jākāpj pa akmeņiem, kas daļai cilvēku varētu sagādāt grūtības. 

Ko apskatīt Vidzemes piekrastē Veczemju klintis

Ko vēl apskatīt Vidzemes piekrastē?

Klintis, pļavas un mols

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi