5 aku laukums Zadarā

Ko apskatīt Zadarā? Horvātijas saulrietu pilsēta

Šajā lietainajā dienā dosimies izpētīt vēl vienu Horvātijas piekrastes pilsētu — Zadaru, kas pazīstama ar savu skaisto vecpilsētu un slavena ar saviem neaizmirstamajiem saulrietiem. Tā kā laikapstākļi ir vienkārši šausmīgi, plāns ir ātri izskriet cauri Zadaras populārākajām apskates vietām un pēc tam mēģināt aizbēgt no lietus, braucot uz Ninu, kura, starp citu, ir īsta pērle. Bet apsolu, ka ap saulrieta laiku būsim atpakaļ Zadarā. Mums taču pašiem jāpārliecinās, vai šeit tiešām var vērot vienus no skaistākajiem saulrietiem pasaulē.

!!!! Šis ir 360 video – Tu vari vilkt pa ekrānu, kad video tiek atskaņots, un kamera griezīsies, lai parādītu tev dažādus leņķus. Var gadīties, ka pirms atskaņošanas iestatījumos ir jānomaina kvalitāte uz augstāku. Video ir anglu val., bet tas pats stāsts ir atrodams zemāk latviešu valodā.

Tad nu paķer lietusmēteli un laižam izdibināt, ko apskatīt Zadarā kopā!


Atrašanās vieta: Zadara


Izmaksas: Bezmaksas (ja visu apskati tikai no ārpuses)


Ilgums: Mums visu minēto apskates objektu izpēte aizņēma ~4 stundas. Bet ja ir iespēja, Zadarā ieteiktu ieplānot visu dienu.


Kā nokļūt: Ar sabiedrisko transportu vai auto. Mēs auto atstājām maksas stāvvietā netālu no vecpilsētas


Ko apskatīt Zadaras vecpilsētā?

Ja Tev ir palaimējies paviesoties vairākās Dalmācijas krasta pilsētās, Tuu, visticamāk, esi ievērojis kādu sakritību. Visās Horvātijas piekrastes pilsētās, kuras sava izbrauciena laikā esam apmeklējuši, vecpilsēta no pārējās “ikdienas” pasaules ir atdalīta ar augstiem mūriem. Un, lai tajā nokļūtu, parasti jāiet cauri grandioziem ieejas vārtiem, kas kalpo kā portāls uz pilnīgi citādu pasauli — pilnu ar senām ēkām, mazām ieliņām un dažādiem pārsteigumiem.

Zadaras Sauszemes vārti (Land gate)

Atrašanās vieta: Land gate

Zadaras vecpilsēta lepojas ar vairākiem vārtiem, bet, ja jāizvēlas vieni, es noteikti rekomendētu Sauszemes vārtus, kas greznoti ar Venēcijas impērijas ģērboni — spārnoto lauvu un citiem skulpturāliem elementiem. Kādus simbolus šajā bildē vari saskatīt Tu?

Zadar Land Gate

Zadaras Tautas laukums (People Square or Narodni Trg)

Atrašanās vieta: Narodni Trg

Pat lietus nevar apturēt cilvēku plūsmu Zadaras ielās. Runā, ka viena no labākajām vietām cilvēku vērošanai ir Zadaras Tautas laukums. Bet jāatzīst, ka cilvēku vērošana īsti nav manā gaumē; es labāk apskatu skaistas senas ēkas. Par laimi, Tautas laukumā iespējams atrast arī tās.

Ja paskatīsies pa labi, ieraudzīsi ēku, kas ir īsts mākslas darbs. Tā ir rotāta ar dekoratīviem ciļņiem, kuros, šķiet, iemūžinātas pilsētas ainiņas. Kāds ir piestrādājis pat pie vissīkākajām detaļām.

Man šķiet, ka šī skaistā ēka ir Zadaras rātsnams, bet es varu arī kļūdīties.

Relief on a building in Zadar People Squere

Otrā laukuma pusē slejas sens pulksteņa tornis. Tā ir ēka, kurā kādreiz bijusi Zadaras sardze. Ļauj man mēģināt atstāt uz tevi iespaidu ar pāris cipariem. Šī ēka ir patiesi sena — tā būvēta ap 1500. gadu. Pulksteņa tornis gan pievienots vēlāk, 19. gadsimtā.

Zadar City Guard clock tower

Krietni vēlāk es uzzināju, ka kaut kur šajā ainiņā slēpjas arī Sv. Laurenca (St. Lawrence) baznīca. Es to tā arī neatradu, bet, iespējams, Tu būsi acīgāks.

Trešajā laukuma pusē atradīsi Zadaras Lodžiju (Zadar City Loggia). Man nav laba fotoattēla, ko parādīt (es vainoju lietu), bet tā ir grandioza ēka ar lielām kolonnām un arkām. Kādreiz tā kalpoja kā Zadaras tiesa, bet tagad lodžijā iekārtota izstāžu zāle. Kaut arī ēka mainījusi savu dzīves misiju, tajā vēl aizvien atrodams liels, no akmens veidots tiesneša galds.

Zadar Town Hall

Klaiņot pa Zadaras vecpilsētas ieliņām

Kā īsumā noraksturot Zadaras vecpilsētas ieliņas? 50 bēšā nokrāsu. Bet tas nav skumjš, neizteiksmīgs bēšais — tekstūras un detaļas piešķir tam dzīvīgumu. Kā arī ainu krāsaināku padara daudzie apģērbu, suvenīru un gumijas pīlīšu veikaliņu skatlogi, kas izkaisīti pa ieliņām.

Zadar Old town street

Ja dodies maldīties bez konkrēta plāna, var gadīties, ka atradīsi arī kādu apslēptu dārgumu, piemēram, šo šarmanto iekšpagalmiņu. Paskaties augšup! Izskatās, ka kaimiņi no rīta varētu vienkārši attaisīt logus un, neizejot no dzīvokļa, kopā iedzert kafiju.

Courtyard in Zadar

Zadaras 5 aku laukums

Atrašanās vieta: 5 wells square

Nezinu, kāpēc, bet tieši šī vieta man ar Zadaru asociējas visvairāk. Tu, visticamāk, jau uzminēji, ka 5 aku laukums ir laukums, kurā rindā sēž piecas identiskas akas. Nekādu slēpto akmeņu!

Šīs akas, kas kādreiz apgādāja Zadaras iedzīvotājus ar ūdeni, jau sen aizgājušas pensijā — spaiņi ir nogriezti un vāki aiznagloti ar metāla plāksnēm. Bet tās nenoliedzami ir skaistas.

5 wells square Zadar

Bez slavenajām akām šajā laukumā atradīsi arī Kapteiņa torni (Captain’s Tower), kas reiz bija nozīmīga aizsardzības sistēmas sastāvdaļa, un ieeju vecākajā Zadaras parkā — Queen Jelena Madijevka park.

Zadar’s reliģiskās celtnes

Atrašanās vieta: St. Donatus church

Nākamajā vietā, kuru apskatīsim, kopā savijas vairāki apskates objekti. Par tavu uzmanību cīnās divas interesanta izskata baznīcas.

Mazākā, apļa formas celtne, ir Sv. Donata baznīca (Church of St. Donatus), kas šeit slejas jau kopš 9. gadsimta. Iespaidīgi! Bet tas, kas man liekas īpaši interesanti, ir fakts, ka baznīcas celtniecībā izmantoti fragmenti no Romas foruma drupām, uz kurām šī baznīca uzcelta.

Un skaistais tornis ir daļa no Sv. Anastasijas katedrāles (St. Anastasija Cathedral). Es lasīju kādu rakstu, kur šo baznīcu raksturoja kā elegantu, un jāsaka, ka es nevaru nepiekrist! Paskaties kaut vai uz ornamentiem virs logu ailēm!

Zadar Church of St. Donatus and bell tower of St. Anastasia's

Kāpšana baznīcas tornī ir viena no populārākajām tūristu aktivitātēm Zadarā. Tornis bija arī manā vēlmju sarakstā, bet, tā kā vēlējāmies aizbēgt no lietus, mēs nolēmām, ka uz torni atnāksim vēlāk… Un tā arī nekad neatnācām. Tāpēc, ja tu tur uzkāpsi, lūdzu, pastāsti man arī, kā bija!

Ko apskatīt Zadaras promenādē?

Kaut arī man ļoti patika Splitas palmas, man jāatzīst, ka Zadaras promenāde, no visām promenādēm, kuras sava Horvātijas ceļojuma laikā apskatīju, man patika visvairāk.

Saulriets Zadaras Promenādē

Atrašanās vieta: Zadar promenade

Pastaiga sākas pie vecpilsētas mūriem, kur starp sienu un ūdeni ir tikai šaurs celiņš. Bet drīz vien tu iznāc uz plašas, bruģētas promenādes, kas stiepjas tālāk, nekā tu vari saskatīt. Visticamāk, Zadaras promenāde ir šarmanta jebkurā dienas laikā, bet tā noteikti ir perfekta vakara pastaigai saulrietā.

Brītiņu vienkārši pabaudīsim mieru un klusumu.

Zadar promenade

Jo tuvāk ejam promenādes galam, jo vairāk cilvēku sastopam. Mums bija šī lieliskā doma atnākt pavērot saulrietu no promenādes. Bet uzmini, kuram vēl bija tieši tāda pati doma? Visiem citiem cilvēkiem Zadarā!

Šajā laikā Jūras ērģeles (Sea Organ), kas ir mūzikas instruments, kurš ar viļņu palīdzību rada gaudulīgas skaņas, ir tik pilns ar cilvēkiem, ka mums nav ne mazāko izredžu piesēst un paklausīties jūras mūziku. Tāpēc mana rekomendācija būtu Jūras ērģeles apmeklēt jebkurā citā diennakts laikā.

Par laimi, panorāmas galā pie piestātnes ir kāds brīvs stūrītis, kur piesēst. No šejienes vari vērot sauli, kas lēnām pazūd aiz horizonta, un laivas, kas slīd pa ūdens virsmu. Kad garām pabrauc lielais prāmis, Jūras ērģeles iegūst stereoīdu devu un viens garš, žāls gaudiens dzirdams arī no šejienes.

Un priekš tiem, kas dega nepacietībā uzzināt atbildi — jā, Zadaras saulrieti patiesi ir ļoti skaisti.

Zadar sunset

Sveiciens saulei (Greeting to the Sun)

Atrašanās vieta: Greeting to the Sun

Kad saule ir norietējusi, visi, gluži kā organizēts grupējums, dodas pie nākamā apskates objekta.

Zadaras promenādē ir iespējams apskatīt kādu instalāciju, kas veidota no saules paneļiem. Pa dienu tā uzkrāj saules gaismu, lai pēc tumsas iestāšanās priecētu ar krāsainu gaismiņu šovu.

Cilvēki pulcējas aplī ap Sveicienu Saulei, gaidot, kad tas atdzīvosies. Sākumā visi ir diezgan kautrīgi un neuzdrošinās uzkāpt uz paneļiem, izņemot bērnus, kuri izbauda dzīvi, skrienot, lecot un kūleņojot laukuma vidū.

Zadar Greeting to the sun

Arī gaismiņas sākumā ir diezgan kautrīgas un pieklusinātas. Bet jo tumšāks kļūst, jo tās paliek spilgtākas. Arī tūristi ar laiku atslābst un ir gatavi uzkāpt uz izgaismotā laukuma lau uzņemtu to vienu, perfekto pašbildi. 

Zadar Greeting to the sun

Manuprāt, šis ir perfekts Zadaras apskates noslēgums.


Un kādas ir tavas domas?

Kā jau agrāk minēju, mums, dēļ brauciena uz Ninu, Zadarā bija ļoti maz laika. Bet vadoties pēc tā, ko redzēju, es raksturotu Zadaru kā vēl vienu skaistu Horvātijas pilsētu ar vēsturiskām celtnēm un prominādi, kas vislabāk piemērota pastaigām.

Biežāk uzdotie jautājumi par ceļošanu uz Zadaru

Zadara vai Splita: Kuru izvēlēties?

Abās pilsētās atradīsi šarmantu vecpilsētu, pasakainas pludmales un garšīgas jūrasveltes.

Esmu dzirdējusi, ka Zadaru raksturo kā mazāk tūristisku nekā Splitu, tomēr vadoties pēc personīgās pieredzes, es šim apgalvojumam īsti nepiekrītu. Cilvēku skaits abās pilsētās likās vienlīdz liels un cenas vienlīdz augstas. Tomēr es ceļoju jūnija pašā sākumā, tāpēc var gadīties arī, ka sezonas karstākajā punktā situācija ir nedaudz atšķirīga.

Manuprāt, faktors, kas visvairāk ietekmē izvēli, kuru no abām pilsētām apmeklēt, ir tas, kuri dabas parki un citi apskates objekti no katras ir ērtāk sasniedzami. Ja par bāzes vietu izvēlēsies Zadaru, tad būsi tuvāk Plitvices Nacionālajam parkam, Kornati Nacionālajam parkam un arī Šibenikai. 

Un, protams, vari darīt arī kā es un apskatīt abas.

Kā mēs Zadarā pārvietojāmies?

Kaut arī mums bija īres auto, Zadaras vecpilsēta ir kājnieku zona. Tāpēc auto atstājām maksas stāvvietā netālu no vecpilsētas un visus objektus izstaigājām kājām. Stāvvietas cenas bija atbilstošas mūsu budžetam, bet brīdinu, ka nepieciešams paņemt līdzi skaidru naudu, jo vismaz tā stāvvieta, kuru izmantojām, bankas kartes nepieņēma.

Kravice waterfall in Bosnia and Herzegovina

Apskati visu mūsu ceļojuma uz Horvātiju un Bosniju un Hercegovinu maršrutu

Vēl daudz citu ideju ko apskatīt un nogaršot

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi