Nina, Horvātijā

Ko apskatīt Ninā (Horvātija). Izbrauciens no Zadaras

Vai esi ko dzirdējis par Horvātijas pilsētu Ninu? Un, ja es tev pastāstītu, ka šī šarmantā pilsētiņa, kas atrodas tikai ~30 minūšu brauciena attālumā no Zadaras, ir Horvātijas valsts šūpulis? Izrādās, ka Nina ir pirmais viduslaiku Horvātijas politiskais, reliģiskais un kultūras centrs.

Ja šis būtu jautājums vēstures testā, es būtu izgāzusies! Es šo apslēpto pērli atradu tikai pateicoties Ninas slavenajiem sāls laukiem. Bet nav ko sevi šaustīt! Tas taču ir iemesls, kāpēc mēs ceļojam, vai ne? Lai paplašinātu savu redzesloku un iemācītos ko jaunu.

Tad nu lecam auto, un dodamies izpētīt Ninu!

!!!! Šis ir 360 video – Tu vari vilkt pa ekrānu, kad video tiek atskaņots, un kamera griezīsies, lai parādītu tev dažādus leņķus. Var gadīties, ka pirms atskaņošanas iestatījumos ir jānomaina kvalitāte uz augstāku. Video ir anglu val., bet tas pats stāsts ir atrodams zemāk latviešu valodā.

Atrašanās vieta: Nin, Croatia


Izmaksas: Ja visu apskati no ārpuses – bezmaksas. Ja vēlies doties ekskursijā sāls laukos, tad tas ir maksas pakalpojums


Ilgums: Mums minēto vietu apskate prasīja nedaudz vairāk par stundu. Bet ja Tu plāno doties ekskursijā pa sāls laukiem vai uz pludmali, ierēķini vairāk laika


Kā nokļūt: Ar auto. Mēs auto atstājām maksas stāvvietā pie ieejas vecpilsētā


Ninas sāls lauku neparastais šarms

Vēl viens ātrais tests! Kā iegūst sāli?

Izrādās, ka ir trīs sāls ieguves metodes – sāls raktuves, ekstrakcija no sāls atradnēm un sāls ieguve, iztvaikojot jūras ūdenim. Ninā tev ir iespēja būt lieciniekam pēdējai no minētajām.

Nin salt fields

Ja es pareizi saprotu, tas darbojas šādi: sālsūdens tiek virzīts cauri virknei sāls dīķu, kur katrā nākamajā līmenī tas iztvaiko arvien vairāk, līdz no ūdens vairs nav ne miņas, un pāri ir palicis tikai sāls. Bet, protams, es neesmu eksperts. Ja vēlies šo tēmu papētīt padziļināti, Nin Saltworks piedāvā izglītojošu (maksas) ekskursiju sāls laukos, kuras laikā gids pastāsta visus sāls ieguves procesa noslēpumus.

Galvenais, pirms ierašanās veic nelielu izpēti par konkrētā brīža situāciju. Tā kā šeit sāls tiek iegūta dabīgā veidā, var gadīties arī kā mums – atbraukt laikā, kad sāls laukos sāls nemaz nav redzama. 

Es domāju, ka budžeta ceļotāji priecāsies dzirdēt, ka ekskursijai ir arī bezmaksas alternatīva. Šoreiz sāls laukus apbrīnosim no nelielas putnu vērošanas platformas, kas ierīkota ceļa malā.

Kaut arī sāls lauku pamata misija ir funkcionāla un ūdens tajos šķiet tāds… duļķains, skats nenoliedzami ir skaists. Vai ne?

Nin Salt fields

Šķērso Ninas ikonisko tiltu

Atrašanās vieta: Nin Bridge

Uzmini, ko es redzu? Skaistu, senu akmens tiltu, kuru sargā Branimirs, viens no kādreizējiem Horvātijas valdniekiem. Bet tilta fonā slejas miglaini kalni un vecpilsētas jumti. Diemžēl es neko daudz nezinu par šī tilta vēsturi, bet aina nenoliedzami ir tik skaista, ka tā būtu pelnījusi vietu uz pastkartes.

Bridge in Nin, Croatia

Ko apskatīt Ninas fotogēniskajā vecpilsētā?

Es domāju, ka tu šo stāstu atceries tikpat labi kā reizrēķinu. Lai nokļūtu vecpilsētā, mums jāiziet cauri grandioziem akmens vārtiem. Otrā pusē tevi sagaida ieliņas, kas ir pilnas ar suvenīru veikaliņiem, saldējuma bodītēm un vēsturiskām ēkām.

Old town gate in Nin, Croatia
Tower in Nin

Satiec Gregoriju no Ninas (vēlreiz)

Atrašanās vieta: Gregory of Nin in Nin, Croatia

Vai atpazīsti kādu pazīstamu seju? Tas taču ir Ninas Gregorijs, tas pats, kura īkšķi Splitā visi berzē, cerībā iemantot veiksmi. Tikai šis ir nedaudz mazāks nekā viņa Splitas kopija.

Tomēr šī atkalredzēšanās nav nekāds pārsteigums. Viņu taču sauc Gregorijs no NINAS. 

Vai zini, ar ko viņš ir kļuvis tik slavens, ka vairākkārt iemūžināts bronzā? Gregorijs bija bīskaps, kurš aizsāka horvātu valodas izmantošanu Horvātijas baznīcas misēs, kuras pirms tam tika lasītas tikai latīņu valodā.

Gregory of Nin statue

Atklāj, kādu spēku slēpj Ninas Sv. Krusta baznīca

Tavā priekšā, starp senām drupām, lepni slejas kāda maza baznīca. Jau no pirmā acu uzmetiena tu vari pateikt, ka tā šeit stāvējusi ļoti, ļoti ilgu laiku.

Šī ir Svētā Krusta baznīca, kuru mēdz dēvēt par mazāko katedrāli pasaulē. Tomēr tas nav oficiāls tituls.

Holly Cross Church in Nin, Croatia

Baznīcas iekšpusē tevi sagaida pilnīgs tukšums, un vietas ir tik maz, ka gandrīz nav kur apgriezties. Tomēr, par spīti necilajam izmēram, šajā baznīcā nenoliedzami jūtama klusa, bet spēcīga augstāka spēka klātbūtne.

Inside of Holly Cross church Nin, Croatia

Noslēdz piedzīvojumu ar pastaigu pa Ninas promenādi

Atrašanās vieta: Nin promenade

Lai arī cik apburoša ir Ninas vecpilsēta, nevar noliegt, ka tā ir diezgan maza. Tāpēc nepaiet ilgs laiks, līdz tu attopies pie vēl vieniem akmens vārtiem vecpilsētas pretējā galā. Tomēr piedzīvojums vēl nav beidzies. Kreisajā pusē, tieši pirms vārtiem, ir kāda maza taciņa. Ja tai sekosi, nonāksi pasakaini skaistā promenādē.

Gate in Nin, Croatia

Ūdens ir kā spogulis, kurā atspīd dūmakaini kalni. Tie taču nevar būt īsti, tie izskatās kā uzgleznoti! Un starp ūdeni un kalniem stiepjas šaura zemes strēle. Šķiet, ka tā ir lagūnas pludmale.

Starp citu, Nina ir viena no retajām vietām Horvātijā, kur atradīsi smilšu pludmali. Un, ja ar to vien nepietiek, lai atstātu uz tevi iespaidu, piebildīšu arī, ka Ninas pludmalē atrodamas ārstnieciskās dūņas. Ja atpūta ir tas, ko tu meklē, tad noteikti iesaku papētīt šo tēmu dziļāk.

Promenade in Nin, Croatia

Bet mums šodien ir citi plāni; līdz saulrietam mums jāspēj atgriezties Zadarā. Ja mēs sekosim šim skaistajam ceļam, kas ved gar ūdeni, tas mūs aizvedīs atpakaļ pie tilta, no kura sākās mūsu vecpilsētas piedzīvojums.


Kādas ir Tavas domas?

Nina ir šarmanta, skaista un pilna vēstures elpas. Tās atrašanās vieta padara to par lielisku dienas izbrauciena opciju no Zadaras. Tāpēc, domāju ka tā patiks visiem skaisto skatu medniekiem. Vienīgais mīnuss kas jāņem vērā – kafejnīcas un restorāni šeit ir nedaudz padārgi un auto jaatstāj maksas stāvvietā.

5 well square Zadar

Ko apskatīt Zadarā?

Kravices ūdenskritums Bosnijā un Hercegovinā

Pilns Horvātijas maršruts

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Zvans

Vēlies uzzināt, kad iznāk jauns raksts?

Seko Titles and Summaries:

Tevi varētu interesēt arī