Plitvices Nacionālais parks Horvātijā

Plitvices Nacionālais Parks Horvātijā: gaidītais pret realitāti

Vai ūdens Plitvices Nacionālajā parkā tiešām ir tik zils, kā runā? Bildes izskatās aizdomīgi perfektas. Un vai lielais ūdenskritums tiešām ir tik grandiozs, kā baumo? Un vai Plitvices apmeklējums ir mierpilna pastaiga dabas un ūdenskritumu ielenkumā, vai tomēr lielāko daļu laika nāksies pavadīt cilvēku sastrēgumos?

Plitvices ezeru dabas parks Horvātijā ir tik populārs, ka, visticamāk, ikviens no mums ir uzbūvējis galvā mentālu modeli par to, kā viņa vizīte nacionālajā parkā izvērtīsies. Taču gaidas ne vienmēr atbilst realitātei. Es neticu, ka varētu sniegt kādu pienesumu, uzskaitot visas vietas, ko apskatīt Plitvicē. Internetā jau ir pietiekami daudz labu resursu. Bet tas, ko es varu darīt, ir izveidot nelielu salīdzinājumu starp to, kā es biju iztēlojusies Plitvici, un to, kāda tā bija realitātē.

Tad nu uzvelc savus virtuālos pārgājienu zābakus, un dosimies noskaidrot kas ir patiesība un kas pareizs foto lenķis!

P.S.: šie iespaidi ir balstīti uz vienu vizīti 2024. gada 4. jūnijā, kas nozīmē, ka pastāv iespēja, ka ir aspekti, kuros man vienkārši paveicās vai nepaveicās.


Atrašanās vieta: Plitvice Lakes National Park


Izmaksas: Maksas ieeja. Cenas un darbalaiki.


Ilgums: 6+stundas / ~16km. Bet ir arī īsāki maršruti.


Kā nokļūt: Auto, sabiedriskais transports, organizēta tūre. Autostāvvieta pie parka ir par maksu.


Vai Plitvices galvenais ūdenskritums tiešām ir tik iespaidīgs kā bildēs?

Iedomas

Plitvices nacionālā parka galvenais ūdenskritums būs elpu aizraujošs dabas brīnums, kurā ūdens ar milzīgu spēku traucas pāri vairākiem līmeņiem zaļojošu klinšu.

Realitāte

Viss ir atkarīgs no sezonas, kurā Tu Plitvici apmeklē.

Mēs ieejam parkā pa Apakšējo ezeru ieeju (Ieeja 1) un burtiski pēc pāris soļiem tavā priekšā iznirst varenais Velki Slap ūdenskritums. Izskatās ka šodien ēdīsim desertu pirms vakariņām! 

Skats ir elpu aizraujošs – tā kā mēs parku apmeklējam pašā vasaras sākumā, gandrīz vai nesezonā, ūdens līmenis ir augsts un straume, kas gāžas lejā pa klintīm ir tieši tik spēcīga, kā solīts. Šādus es iztēlojos ūdenskritumus, kas slēpjas dziļi lietus mežos. 

Šis ir daudzsološs sākums.

Tomēr, vadoties pēc citu tūristu teiktā (un bildēm ceļotāju grupās), mums ir paveicies, jo ne visas dienas ir līdzvērtīgas. Vasaras vidū, kad ūdens līmenis parkā ir zems un valda sausums, tevi sagaidīs vājāka ūdens straume, kas padara kopskatu mazāk iespaidīgu. Arī ūdenskritumiem reizēm vajag atpūsties!

Bet, ja šis jautājums tevi tiešām uztrauc, pāris dienas pirms došanās uz parku, vari iemest aci Plitvices mājaslapā, kur ūdens līmeni galvenajā ūdenskritumā vari novērtēt caur tiešsaistes video. 

ūdenskritums Plitvices ezeros

Vai ūdens Plitvices Nacionālajā parkā tiešām ir tik zils, kā bildēs?

Iedomas

Ūdens Plitvices Nacionālajā parkā būs neticami tirkīzzilā krāsā.

Zils ūdens Plitvices Nacionālajā parkā Horvātijā

Realitāte

Ūdens tiešām ir TIK zils.

Mēs turpinām pastaigu pa taku, kas ved lejā. Sākumā skatu slēpj koki, bet mirklis, kad starp tiem iznirst pirmais ezers, ir īsts “wow” moments.

Tālāk Tu seko mazām, idilliskām koka laipiņām, kas vijas cauri šiem mierīgajiem, zilajiem ūdeņiem. Un ūdens ir ne tikai zils. Tas ir arī tik dzidrs, ka tu vari saskatīt augus, kas dzīvo ezera dibenā, un zivis, kas neviena netraucētas peld savās darīšanās.

Ainu papildina niedres, akmens sienas un koki, kuru zaru ēnā taciņas vijas. Gluži kā no pasaku grāmatas! Un tas vēl nav viss. Ejot uz priekšu, Tu atradīsi arī vairākus mazākus ūdenskritumus.

Plitvices Nacionālais parks Horvātijā
Bildes ir bez filtriem

Vai Plitvices Nacionālajā parkā jārēķinās ar lieliem cilvēku pūļiem?

Iedomas

Pastaiga Plitvicē būs lēna, mierpilna un klusa pastaiga dabā.

Viens cilvēks uz takas

Realitāte

Viss taču nevar būt perfekts! Plkst. 11 no rīta Plitvices dabas parks ir PILNS ar cilvēkiem.

Protams, takā ir arī tukšākas vietas, kur var mierīgi uzelpot. Bet pie fotogēniskākajiem punktiem veidojas cilvēku sastrēgumi, kuru dēļ nākas uz brīdi piestāt un nemierīgi mīņāties rindā. Tā nav tā, gandrīz meditatīvā pieredze divvientulībā ar dabu, uz kuru varētu cerēt, redzot bildes, kurās skatu neaizsedz neviena tūrista mugura, bet man parka skaistums atsver šo neērtību. Tomēr, ja tu nepanes pūļus, tad Plitvice šajā stundā varētu nebūt tev piemērota. 

Lai gan… mēs novērojām arī kādu interesantu parādību. Pašās dienas beigās ~1/1.5h pirms slēgšanas parks bija daudz tukšāks, un mums beidzot bija iespēja mierīgi izbaudīt dabu un netraucēti uzņemt bildes, ko aizsūtīt mājniekiem. 

Realitāte Plitvices Nacionālajā Parkā - pūlis

Vai Plitvices Nacionālajā parkā var izbaudīt mierpilnu, bezmaksas laivu braucienu?

Iedomas

Lai nokļūtu uz Augšējajiem ezeriem tu vienkārši iekāpsi laivā un izbaudīsi idillisku braucienu pāri Plitvices tirkīzzilajiem ūdeņiem.

Laiva Plitvices dabas parkā

Realitāte

Ne gluži. 

Uz Augšējiem ezeriem tiešām var nokļūt ar laivu, un šis brauciens tiešām ir bez maksas. BET, ja apmeklē parku laikā, kad tas ir pilns ar cilvēkiem, tu nevari vienkārši atnākt un bezrūpīgi iesēsties laivā. Pīķa stundās uz braucienu var nākties gaidīt garā, nogurdinošā rindā.

Kad mēs nonākam pie laivu piestātnes, mūs sagaida rinda, kurā jāgaida vairāk nekā 40 minūtes.

Realitāte Plitvices Nacionālajā Parkā - rinda

Protams, ja nevēlies gaidīt, ir alternatīva – iet kājām. Arī šajā posmā skati ir tikpat brīnišķīgi kā citviet parkā, bet jārēķinās, ka šī posma daļa nav viscaur nosegta ar koka laipām, kas nozīmē, ka nāksies mēroties spēkiem ne tikai ar distanci, bet arī ar zemes taciņām, kuras mēdz būt dubļainas.

Izvēles, izvēles. Laivu brauciens izklausās intriģējoši… Labi, gaidīsim! Un varbūt atpakaļ nāksim ar kājām. 

Un gaidīšana atmaksājas. Kad esam iesēdušies laivā, varam izbaudīt mazu atpūtas mirkli, kamēr laiva lēni slīdēja pāri tirkīzzilajiem ūdeņiem.

Plitvice - skats no laivas

Kura Plitvices daļa ir labāka – Augšējie vai Apakšējie ezeri?

Iedomas

Apakšējie ezeri ir populārāki, kam vajadzētu nozīmēt ka tie ir interesantāki nekā Augšējie ezeri.

Realitāte

Abos Plitvices posmos ir daudz interesantu skatu, bet kura daļa tev patiks labāk ir atkarīgs no tavām interesēm.

Ja tu apmeklē Plitvici, lai apskatītu tās kroņa dārgakmeni – lielo ūdenskritumu, tu to atradīsi Apakšējajos ezeros. Augšējajos ezeros, savukārt, ūdenskritumu ir vairāk, un tev ir iespēja tiem pieiet tuvāk. Daba šeit šķiet nedaudz mežonīgāka. Tā vēl aizvien ir satriecoši skaista, bet aina ir tuvāka realitātei, nekā Apakšējie ezeri, kuri ir tik perfekti, ka brīžiem rodas sajūta, ka Tu esi iestudējumā. 

Mēs turpinam pastaigu pa Plitvices Augšējiem ezeriem,un mūsu priekšā iznirst taka, kas ved gar klinti, pa kuru tek daudzas mazākas straumītes. Brīžiem ūdens saķeras augos, kas pārkarājas pār klints malu, un brīžiem pie tevis nonāk atvēsinošas šļakatas. Man jāsaka, ka šī varētu būt mana mīļākā Plitvices daļa.

Plitvices Ezeru augšējie ezeri

Cik daudz laika nepieciešams ieplānot Plitvices dabas parka apskatei?

Iedomas

Parkā nebūs pietiekami daudz ko darīt, lai aizpildītu visu dienu.

Realitāte

Ha! Hā! Kāds naivums no manas puses.

Parka apskate mums aizņēma vairāk nekā sešas stundas. Piedzīvojums bija nedaudz nogurdinošs, bet nevienā brīdī nebija garlaicīgi. Plitvicē uz katra soļa ir kas interesants — no ūdenskritumiem līdz milzu zivīm, no akmens sienām līdz sulīgi zaļajiem augiem. Daba patiesi ir apbrīnojama!

Autore Plitvices Nacionālajā parkā Horvātijā

Un kādas ir tavas domas? 

Kopumā realitāte bija diezgan tuva tam, ko sagaidīju. Bet jāatceras, ka visam ir sava cena, un Plitvices Nacionālais parks nav izņēmums. Tu iegūsi neaizmirstamas atmiņas par burvīgiem skatiem, bet nāksies samierināties ar to, ka ar parku būs jādalās ar daudziem citiem cilvēkiem, kuri, tāpat kā tu, vēlas izbaudīt šo dabas brīnumu.

Kravice waterfall in Bosnia and Herzegovina

Pilnais Horvātijas un Bosnijas un Hercogovinas maršruts

Ko apskatīt, ko nogaršot, ko piedzīvot. Plus noderīga informācija.

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi