Splitas Marjan kalna virsotne

Kāpjam Marjan kalnā Splitā (Horvātija). Ko sagaidīt?

Vai esi gatavs pievarēt kādu kalnu? Marjan meža parks (angļu: Marjan Forest Park) pirmajā brīdī var izskatīties pēc grūta izaicinājuma. Bet, ja, paskatoties uz šo kalnu tālumā, Tev metas aukstas kājas, neuztraucies! No personīgās pieredzes varu teikt, ka, ja esi normālā fiziskā formā, kāpiens nav nemaz tik sarežģīts, kā pirmajā brīdī izskatās. Patiesībā Marjan meža parks ir skaista, zaļa oāze, kas pilna ar fascinējošiem augiem un skatu vietām, kurās iespējams baudīt satriecošu panorāmu.

Un atceries, ka darbs nes augļus. Jo augstāk Marjan kalnā uzkāpsi, jo skaistāki skati tevi sagaidīs. Aina, kas paveras no pašas virsotnes, ir elpu aizraujoša. Tikai nedari kā es – uzvelc pārgājienam atbilstošas kurpes!

Labākai skatīšanās pieredzei – pirms atskaņo video, pārliecinies vai iestatījumos ir izvēlēta augsta kvalitāte 😉

!!!! Šis ir 360 video – Tu vari vilkt pa ekrānu, kad video tiek atskaņots, un kamera griezīsies, lai parādītu tev dažādus leņķus. Var gadīties, ka pirms atskaņošanas iestatījumos ir jānomaina kvalitāte uz augstāku. Video ir anglu val., bet tas pats stāsts ir atrodams zemāk latviešu valodā.

Atrašanās vieta: Marjan hill forest park


Izmaksas: Bezmaksas


Ilgums: Pastaiga no Splitas promenādes līdz Telegran punktam mums (vienā virzienā) aizņēma ~stundu. Bet viss protams ir atkarīgs no tavas fiziskās sagatavotības


Kā nokļūt: Ar kājām no Splitas centra


Pirmais līmenis: Marjan kalna trepes

Ja kāpšana Marjan kalnā būtu videospēle, tad pirmā līmeņa misija būtu pieveikt trepes, kas slēpjas starp Splitas namiem.

Šīm trepēm ir ļoti daudz pakāpienu. Bet par to nav laika domāt, jo apkārtējā ainava ir burvīga. Kāpjot rodas sajūta, ka esi aizbēdzis no Splitas un nonācis kādā kalnu ciematā. Un, ja tu uz brīdi apstāsies un paskatīsies atpakaļ, ieraudzīsi, ka šķirbiņā starp mājām rēgojas Sv. Domnius baznīcas tornis un sarkano jumtu jūra.

Ja kāpšanas laikā neesi pārāk nosvīdis, tad šī ir arī lieliska foto vieta.

Stairs leading up to Marjan hill split

Pirmais līmenis pieveikts: balvā skats no Vidilica skatu vietas

Huh! Mums izdevās. Esam pievarējuši kāpnes un sasnieguši pirmo Marjan kalna skatu vietu.

Tie, kam ir nepieciešams atjaunot enerģijas rezerves, šeit atradīs kafejnīcu. Bet mēs dodamies taisni uz platformu, no kuras paveras satriecoša pilsētas panorāma.  No šejienes vari redzēt pilsētas namus, jūru un miglainus kalnus. Brīnišķīgi!

Ja esi sapratis, ka kāpšana kalnos nav priekš tevis, tad šeit savu pārgājienu vari arī noslēgt. Skats ir sagādājis pietiekamu ātrā dopamīna devu. Bet mēs vēl nepadosimies – mēs kāpsim līdz pat karogam kalna galā.

Vidilica viewport of Marjan hill

Marjan Meža Parka augu daudzveidība

Tālāk piedzīvojumu turpinām pa taisnu ceļu. Kreisajā pusē starp kokiem ik pa brīdim pazib jūra. Bet koši zilais ūdens nav šī posma fascinējošākā daļa. Visinteresantākā ir šejienes flora.

Nekad nebūtu domājusi, ka to teikšu, bet… paskaties uz to milzīgo kaktusu! Vai tas nav īsts skaistulis? Vai vismaz es domāju, ka tas varētu būt kaktuss. Bet tikpat labi tā varētu būt arī milzu alveja. Ja vari mani izglītot šajā jautājumā, es tikai priecāšos. Es runāju par tiem milzīgajiem, bāli zaļajiem augiem ar asumiem lapu malās.

Un paskaties uz tiem šķībajiem kociņiem! Izskatās, ka tie par mata tiesu turas kājās un kuru katru brīdi vienkārši apkritīs.

Plants

Kaķu punkts

Pa ceļam mūs sveicina arī kāds pūkains vietējais. Un, redz, kur vēl viens! Horvātijā tu sastapsi daudzus draudzīgus kaķus, kas vai nu klaiņo pa ielām, vai laiski čuč saulītē. Bet, ja pameklēsi Marjan meža parku Google Maps, atklāsi, ka kāds šeit kartē ir atzīmējis pat “kaķu punktu”. Es sasmējos.

Cat

Otrais līmenis pieveikts: balvā skats uz Sv. Nikolasa baznīcu

Pēc brīža mēs nonākam pie kādas senas akmens baznīcas. Tā ir vienkārša, raupja, un stāv šajā vietā jau kopš 1219. gada. Ļoti iespaidīgs vecums!

Bet, ja godīgi, tas arī viss, ko par šo vietu varu pateikt. Tā kā iekšā ieiet nav iespējams, šī ir tāda ātrā, trīs minūšu atelpas pietura.

St. Nicholas church in Marjan hill forest park, Split

Kad esi uzņēmis pāris bildes un mēģinājis ielūrēt pa spraudziņu durvīs, dodamies tālāk. Piedzīvojumu gars sauc mūs nogriezties nost no taisnā ceļa un mēroties spēkiem ar trepēm, kas slēpjas koku ēnā. 

Un man ir labas ziņas – arī šeit kaktusi nav mūs pametuši. Uz akmens sienas, kas mūs pavada, ir pat kaktuss, kas šobrīd zied košiem, dzelteniem ziediem. Ak, šie mazie dzīves prieciņi!

Hiking in Marjan hill forest park

Marjan kalna virsotne: elpu aizraujošais Telegrin skatu laukums

Oho! Man šķiet, ka mans vārdu krājums nav pietiekami bagātīgs, lai aprakstītu šo vietu tā, kā tā ir pelnījusi.

Tavā priekšā paveras panorāma maigos zilos, baltos un zaļganos toņos. Līnijas izpludina viegla dūmaka. Centrā vējā lepni plīvo milzīgs Horvātijas karogs. Un, ja ar to vēl nav gana, tad otrā pusē slejas majestātisks balts krusts. Šī vieta zina, kā atstāt iespaidu.

Top of Marjan hill, Split

Protams, Marjan kalnā ir arī vēl citas apskates vietas. Bet pašreiz manas baterijas jau ir nosēdušās, un mums vēl priekšā stāv atpakaļceļš, tāpēc ar to arī savus piedzīvojumus šodien beigsim. Ceru ka pietaupīji enerģiju kāpšanai lejā!


Kādas ir tavas domas?

Es domāju, ka noteikti bija vērts kāpt. Pastaiga starp interesantajiem augiem un elpu aizraujošajiem skatiem ir lieliska iespēja aizbēgt no pilsētas, nemaz neizbraucot no tās. Galvenais – nesteidzies un izbaudi ainavu.

Diokletiāna pils Splitā

Ko apskatīt Diokletiāna pilī, Splitā?

Kravice waterfall in Bosnia and Herzegovina

Pilns Horvātijas un Bosnijas un Hercegovinas maršruts

Paldies, ka iegriezies manā interneta stūrītī! Un ceru, ka informācija bija noderīga 🙂

Ar sveicieniem, Armanda

Tevi varētu interesēt arī šie piedzīvojumi